Szolgáltatásaink

A  MAZS Alapítvány Holokauszt Túlélőket Támogató Programja otthoni szolgáltatásokat nyújt a zsidó származású holokauszt túlélőknek, ezzel lehetővé téve, hogy a saját otthonaikban kellő méltósággal, a lehető legjobb életminőségben éljék életüket. A MAZS Alapítvány ehhez rendkívüli segély céljából, a Claims Conference „Nácizmus Által Üldözött Túlélő Embereket Segélyező Programjából” kapja a finanszírozást az Amerikai Egyesült Államok kerületi bíróságának döntése szerint a Holokauszt Túlélők Szövetségének svájci bankokkal szembeni perének ítélete alapján.

Az Alapítvány ezt a tevékenységét forrása, a Claims Conference, szabályrendszere alapján és folyamatos ellenőrzése mellett végzi. A Claims Conference által előírt kritérium rendszer alapján a támogatások nem egyéni, hanem közösségi kárpótlás címén érkeznek; tehát nem alanyi jogon járó juttatásokat, hanem a rászorultság elvét követve szociális szolgáltatásokat nyújthatunk klienseinknek. A támogatás minden esetben valamilyen szociális szolgáltatás, nem pedig készpénz.

A MAZS Alapítvány Holokauszt Túlélőket Támogató Programja által biztosított szolgáltatásokat két nagy csoportra lehet osztani: a támogatottak otthonában kapható szolgáltatások és egyéb szolgáltatások csoportjaira.

A támogatottak otthonában kapható szolgáltatások – ezek a házi gondozás, az otthoni szakápolás és gyógytorna, valamint a takarítás, – elindítását minden esetben megelőzi a szociális munkás által végzett környezettanulmány és igényfelmérés. Mindhárom szolgáltatás estében partnerek közreműködésével történik a szolgáltatások megvalósítása.

Az egyéb szolgáltatásokat, a rossz körülmények között élő, rendkívül alacsony jövedelemmel rendelkező klienseinknek tudjuk nyújtani. Ezek a szolgáltatások nem alanyi jogon járnak, hanem rászorultság alapján adhatók. Az adott költség támogatása nem a támogatottnak történő készpénztámogatást jelenti, a költségek egy részéhez nyújtott kifizetés minden esetben közvetlenül a szolgáltatónak történik.

Az alábbi egyéb szolgáltatásokat tudjuk nyújtani:  

  • Gyógyszerköltségek támogatása
  • Gyógyászati segédeszközhöz támogatás
  • Rezsiköltségek támogatása
  • Élelmiszersegély, élelmiszer kártya formájában
  • Melegétel házhozszállítás
  • Taxi közlekedés költségeinek támogatása azon klienseink számára, akik állapotuk miatt igazoltan nem tudnak tömegközlekedést használni   
  • „Body Guard” életvédelmi távfelügyeleti rendszer
  • Mentális egészség támogatása