Második generáció

Második generációnak nevezzük a holokauszt túlélők közvetlen leszármazottait, akik 1945. október 31. után születtek. Ez a generáció életkora szerint nagyon változatos, megtalálható benne középkorú és idős ember is. A holokauszt túlélők második generációjának tagjai gyakran egzisztenciájuknál fogva meghatározó személyek egy társadalomban, viszont általában tele vannak a holokausztban gyökerező mélyen rejlő traumákkal, problémákkal, sérelmekkel.

A második generáció olyan transzmitter generáció, amely a harmadik, negyedik generáció fejlődéséért, neveléséért, oktatásáért volt felelős. Elmondható, hogy történetük tele van titkokkal, feldolgozatlan történetekkel. Sokan projektálnak valamilyen művészet formájában, festenek, szobrászkodnak illetve egyéb hasonló módon mutatják be lelki sebeiket a világnak. 

A MAZS Alapítvány 2020-21-ben a MAZSIHISZ-el együttműködésben dolgozott egy közös projekten, az EGYÜTT programon, amely a holokauszt túlélők második generációját segítette különböző módokon: rezsitámogatással, élelmiszerkártyával, gyógytorna támogatásával, gyógyszer és gyógyászati segédeszközök árának támogatásával és a lelki egészség támogatásával. Ezt a programot a Magyarországi Zsidó Örökség Alapítvány (MAZSÖK) támogatta.

2023 májusában nyílt meg A MAZS és a MAZSIHISZ következő közös programja EGYÜTT-EGYMÁSÉRT elnevezéssel, amely a háború, a benzin- és élelmiszer árak, a rezsi és a valutaárfolyam kedvezőtlen alakulása okán bekövetkezett megélhetési válságban igyekszik segíteni a zsidó közösség leginkább rászoruló tagjait – nem csak a második generációt, hanem a többit is. Ezt a programot a JDC Humanitarian Foundation finanszírozza. A program háztartási és egészségügyi segítséget-; lelki egészség támogatást-; tanulási és viselkedési zavarokkal (SNI) küzdő gyermekek és családjuk számára támogatást; és lakhatási válságban lévő családok megsegítésére rezsi támogatást nyújtott 2023 során kb. 650 főnek.

A MAZS Alapítvány Holokauszt Túlélőket Támogató Programja így tudja segíteni jelenlegi és jövőbeli klienseinket: Szolgáltatásaink.