Szocializációs programjaink és klubjaink

A MAZS Alapítvány szocializációs programjai és klubjai a munkánkat segítő önkéntesek vezetésével és aktív közreműködésével működnek. Céljuk a holokauszt túlélők elszigeteltség-, egyedüllét-, vagy magány érzetének oldása, kortárs közösségi programokban szórakozási lehetőségek nyújtása és az egészség megőrzésének segítése.

Budapesten számos különféle klubot működtetünk, melyeknek heti vagy havi tevékenységei között találhatók kulturális programok (mint például csoportos látogatások kiállításokra, múzeumokba vagy moziba), előadások, kirándulások, gyógytorna, sakkozás, utazással kapcsolatos élménybeszámolók, nyelvtanulás, alkotó programok, valamint közös ünnepségek.

Klubjainknak összesen kb. 500 tagja van, munkánkat közel 20 önkéntes segíti.

Az Alapítvány szocializációs programjai között szerepel a népszerű Szarvasi Szenior Tábor is, melyet 2011 óta szervezünk meg a Szarvasi Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Tábor helyszínén, jellemzően évente kettő vagy három turnussal.

Klubjaink

A Salom Klub a holokauszt túlélők és a közép-generáció nyitott klubja. Rendszeresen szervez kirándulásokat, kulturális és közösségi programokat, beleértve sakk- és kártyajátékokat, társasjátékokat, nyelvtanulást, előadások és beszélgetések szervezését, illetve az ünnepek közös megünneplését. A klub Kohncerto Dalköre és Bohémek Tánc-csoportja önfeledt felüdülést kínál mindenkinek. A klubtalálkozók helyszíne a JCC Budapest – Bálint Ház, a klub teljes tagsága 300 fő. 2019-ben a Salom Klub 25. születésnapját ünnepelte.

A klub vezetője Repper Rita, jelentkezni lehet: repper.rita@balinthaz.hu, illetve telefonon:  +36 (1) 791 0116.

A Café Európa a holokauszt túlélők számára havonta szervez találkozókat budapesti kávéházakban. A program hét különböző csoportban működik, összességében több mint 100 résztvevővel. A csoporttagokat a kellemes találkozók során a MAZS Alapítvány látja vendégül a kávézókban. A csoporttagok a velük dolgozó szociális munkás javaslatára kerülnek meghívásra a Café Európa klubba.

A klub vezetője Gündert Anikó, jelentkezni itt lehet: Gundert.Aniko@mazs.hu, illetve telefonon: +36 (1) 888 9431.

Az Eötvös Klubnak a Károli Gáspár téren a Budapesti Zsidó Hitközség Lágymányosi (Bét–Shalom) Körzet zsinagógája ad otthont. Itt a hónap első szerda délutánján meghívott előadók változatos témákról beszélnek, például könyvekről, zenei alkotásokról, történelmi és vallási kérdésekről. A zsidó ünnepekhez kapcsolódva lehetőség van az évezredes vallási hagyományok felelevenítésére és közös megünneplésére. A havonta megrendezett klubnapokon túlmenően a kulturális programok is maradandó élményt nyújtanak, ilyenek a tárlatvezetések, a csoportos városlátogatások, a mozifilmek, színházi előadások, koncertek, irodalmi estek és hasonló rendezvények.

A klub vezetője Gündert Anikó, jelentkezni itt lehet: Gundert.Aniko@mazs.hu, illetve telefonon: +36 (1) 888 9431.

A Támogató Csoportban a közös téma a betegségből való gyógyulás, és azt követően a fizikai- és a lelki egészség megőrzése. A tapasztalatcsere segít abban, hogy a komoly betegségen átesett klubtagok az átélt nehézségeket fel tudják dolgozni. A havi találkozókon a kis csoportos, közösségi beszélgetések az élet minden területét átfedik, és a sorsközösségben megtalált társaság által erősítik az egyént.

A klub vezetője Gündert Anikó, jelentkezni itt lehet: Gundert.Aniko@mazs.hu, illetve telefonon: +36 (1) 888 9431.

Az Észkerék – Társasjáték Klub tagjai a mentális fejlesztési vagy szinten tartás lehetősége miatt csatlakoztak a klubhoz. Az együttlét célja itt a jó közösségi élmény, a vidám hangulat, az önfeledt játék és kötetlen beszélgetések nyugodt környezetben. A klubfoglalkozások minden kedd délelőtt vannak JCC Budapest – Bálint Ház Shalom Klub termében.

A klub vezetője Gündert Anikó, jelentkezni itt lehet: Gundert.Aniko@mazs.hu, illetve telefonon: +36 (1) 888 9431.

A “Nordic Walking” Klub tagjait a testmozgás és a természet szeretete hozza össze. Amennyiben az időjárás engedi, a klub tagjai minden csütörtökön délelőtt találkoznak. A Nordic Walking egy olyan aktív mozgásforma, amely életkortól függetlenül is ajánlott, de azoknak különösen nagy segítség, akiknek ízületi vagy más mozgásszervi problémájuk van. Ez a mozgásforma úgy javítja az állóképességet, erősíti az izmokat, javítja a szervezet oxigénellátását és tartja rendben a testtömeget, hogy közben tehermentesíti az izületeket.

A klub vezetői Kaintzné Spiegel Eszter és Gündert Anikó, jelentkezni itt lehet: Gundert.Aniko@mazs.hu, illetve telefonon: +36 (1) 888 9431.

A Szarvasi Szenior Tábor

A közösségben való kikapcsolódás egyik legsikeresebb formája a közös nyaralás. A MAZS Alapítvány 2012 óta szervezi meg minden évben a Nemzetközi Szarvasi Zsidó Ifjúsági Tábor üdülőközpontjában a holokauszt túlélő kliensei számára a közös pihenést, mely biztonságos szórakozást és remek kóser konyhát biztosít az ott nyaralóknak. Eleinte évente kettő-, az utóbbi években pedig három turnusban élvezik az itt nyaralók a változatos programokat és a közösségben eltöltött napokat.

Az itt felüdülők gondtalan nyaralását a MAZS Alapítvány szakmai csapata és sok önkéntes segítő részvétele teszi lehetővé. A Szarvasi Szenior Tábor rendkívül népszerű az idős túlélők között, akik élvezik és értékelik ezt a különleges lehetőséget, amellyel kapcsolatba léphetnek egymással, találhatnak új vagy fenntarthatnak régi barátságokat. A MAZS Alapítvány klienseit elkísérik a táborba szociális munkásaik, illetve kérésre gondozóik is.

A táborban egyszerre kb. 100 nyaraló szervezett együttlétét a résztvevők kérését tükröző programokkal színesítik, amelyek között helyet kapnak a kulturális programok, a kirándulások, a közös játékok, a koncertek, és a shabat megtartása rabbi részvételével. A tábor szervezői különös gondot fordítanak a személyre szabott diéták és az egyéni egészségi állapottal kapcsolatos igények és kívánalmak betartására. A tábor az önkéntes segítőknek köszönhetően különböző generációk találkozó helyévé válik minden nyáron, és felejthetetlen élményként megmaradva az év hátralévő részében is kellemes emlékeket nyújt.