Jaffe Családsegítő: Erős háló a zsidó közösségen belül

Kácsor Zsolt cikke a Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálatról

Az élet sajnos mindig tartogat krízist, de most a koronavírus-járvány erre ráerősített. Örültünk, hogy többeknek tudtunk a krízistámogatásunkból juttatni – nyilatkozta megkeresésünkre Körmendi Gábor, a Magyarországi Zsidó Szociális Segély (MAZS) Alapítvány programvezetője a Jaffe Családsegítő Szolgálat tevékenységéről. Ha segítségre szorulnak, az interjú végén közöljük a Jaffe elérhetőségeit!

– Honnét jön a Jaffe program neve? Azt olvastam a honlapjukon, hogy egy családról van szó, kik ők?

– A Zsidó Családsegítő Szolgálatot 2007-ben hozta létre a MAZS Alapítvány az amerikai JDC segítségével. A Jaffe kiegészítés azért került a program nevébe, mert az amerikai Karen Jaffe és családja olyan nagyságrendű adományt ajándékozott a családsegítő szolgálatnak, ami újabb támogatási formákat tett lehetővé. Karen Jaffe 10 éven keresztül támogatta a családsegítő munkáját jelentős összeggel, ezért a hála és tisztelet jeleként továbbra is büszkén viseljük a család nevét.

– Speciálisan magyarországi programról van szó, vagy van nemzetközi vetülete is?

– A támogatott családok mindannyian magyar családok. A működésünknek azonban van nemzetközi vetülete is, ugyanis a forrásaink legnagyobb részét az USA-ból kapjuk – bár az utóbbi években folyamatosan próbálunk a magyarországi közösségből is támogatásokat biztosítani a családok számára. Tehát a forrásaink legnagyobb része az Amerikai Joint (AJJDC) támogatásából származik, de szerencsére magyar adományozóink is vannak. A Jaffe család mellett hálásak vagyunk Merav Mendelbaumnak és családjának is, amiért jelentős adománnyal segítettek krízishelyzetbe került magyar zsidó családok életkörülményeinek rendezésében. Köszönettel tartozunk magyar adományozóinknak is, közülük különösen Vári Eszternek és Andrásnak, akik többek között a tanuláshoz szükséges nélkülözhetetlen eszközök beszerzésében segítettek a tavaszi karantén időszakban. Ők elkötelezett támogatói a Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálatnak – még az esküvőjükre is azt kérték a rokonaiktól, barátaiktól ajándékba, hogy támogassanak minket: így lettek a családi nyaralásokban plusz programok, és így vált valóra néhány iskolás gyerek vágya hanukára. Eszterék mellett van még egy másik nagylelkű privát adományozónk, Gábor, aki inkognitóban szeretne maradni, ezért a vezetéknevét most nem áruljuk el. Ő a járvány idején félmillió forinttal támogatta a Jaffe látókörébe került családokat. Ugyanő a múlt héten ismét úgy döntött, hogy három család számára küld pénzügyi segítséget, és ez alkalommal még az előzőnél is nagyobb összeget. Nagyon hálásak vagyunk nekik! Reményt adnak arra, hogy létezik az az erős háló a zsidó közösségen belül, ami a nehéz időszakban kicsit megtartja a családokat. Reméljük, hogy mások is csatlakoznak az ő lenyűgöző példájukhoz, hiszen az általunk támogatott gyerekeknek folyamatosan kell a segítség. Ha már a nemzetköziség szóba került, érdekesség lehet még, hogy a MAZS Alapítvány jó kapcsolatot ápol az osztrák Hilfe und Hoffnung és a finnországi FIDA nevű nemzetközi szervezetekkel. E szervezetek tárgyi adományokkal és önkéntesekkel támogatják azt a Narancsliget Adományközpontot, amelynek célja a Jaffe Családsegítő támogatása.  A Síp utca 17-ben található Narancsliget Adományközpontot annak idején éppen azért hoztuk létre, hogy az itt előálló bevételből a családsegítőt támogassuk.  

– Jelenleg hány olyan családról gondoskodtok, ahol zsidó gyermeket, gyermekeket nevelnek?

– Jelenleg 150 családot támogatunk valamilyen formában. Ezekben a családokban 273 gyermek él. 

– Milyen támogatási formák léteznek számukra?

– Háromfős családgondozó szakembergárdánk információnyújtással, tanácsadással segíti a nehéz élethelyzetben lévő zsidó gyermekes családokat abban, hogy szolgáltatásokhoz és támogatásokhoz jussanak, illetve bekapcsolódjanak a közösségi életbe. A Jaffe Családsegítő Szolgálat bizonyos esetekben krízissegéllyel és tárgyi segítségnyújtással is hozzá tud járulni a rászoruló családok napi szükségleteinek kielégítéséhez. Ilyen például az élelmiszer- és rezsiköltségek, gyógyszer, gyógyászati segédeszközök (pl. szemüveg, fogszabályzó, stb.) és orvosi ellátás támogatása; gyermekruházathoz, iskolakezdéshez, kollégium- és menzaköltségekhez való hozzájárulás; segítünk továbbá háztartási eszközök beszerzésében, kisebb korszerűsítésben vagy életminőséget befolyásoló lakásfelújításban is. Mindemellett a gyerekeknek és a szülőknek szakképzett pszichológusok segítségével nyújtunk segítséget mentálhigiénés konzultációk révén iskolai-, családi-, egyéni- és párkapcsolati krízisek vagy önismerettel kapcsolatos problémák megoldásában. Nyáron – kivéve a vírusjárvány alatt – családi nyaralást is szoktunk szervezni, és támogatni szoktuk a gyerekek részvételét a Szarvasi Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Táborban.  

– Mely támogatási formák a legkedveltebbek?

– A legnagyobb segítségnek azt tartják a családok, amikor krízishelyzetben tudunk segítséget nyújtani. Az élet sajnos mindig tartogat krízist, de most a koronavírus-járvány erre ráerősített. Munkahelyek vesztek el egyik napról a másikra, rezsi- és TB befizetések kerültek veszélybe. Örültünk, hogy többeknek tudtunk a krízistámogatásunkból juttatni.  Voltak olyan családok, amelyeknek szárazélelmiszer-csomagot vagy melegételt is biztosítottunk. Modernizáltuk az élelmiszer támogatásunk módját, és most már Multi-pay plasztik kártyára töltjük fel a támogatási összeget, így a családok a saját ízlésük szerint vásárolhatják le ezt a támogatást. Érthető okokból hasonlóképpen nagy az igény a rezsitámogatásra is. Népszerűek a mentális segítséget nyújtó konzultációk is, és a koronavírus előtti időkben pedig örömmel vettek részt a közös családi nyaralásban is, hiszen ennek a támogatásnak híján sokan nem tudnák megengedni, hogy együtt nyaraljon a család. 

– Milyen együttműködés van a Jaffe és a Mazsihisz, illetve más zsidó egyházak, szervezetek között?

– A hitközséggel már régóta együttműködünk, és tavaly a családi nyaralást is a balatonfüredi nyaralóban szerveztük, amely a Mazsihisz tulajdona, és ahol kedvezményes áron tudjuk megoldani a szállást és az étkezést is. A hitközség Szociális Osztálya és a Jaffe szakmai alapon is együttműködik. Az általuk nyújtott melegétel támogatás elérhető egyes ügyfeleinknek, részben ingyenesen, részben a család által vagy akár általunk finanszírozva. A JCC Budapest – Bálint Házzal szintén együttműködünk a közösségi programok tekintetében. Szeretnénk még egy olyan programot megemlíteni, amely a szívünkhöz nagyon közel áll: a Lauder Javne Iskola diákjai és családjai egy nagyon különleges kezdeményezésben vesznek részt évről-évre. A Hanukai Csodavárók programját az iskola Micve Csoportja dolgozta ki, amelynek munkáját Kardos Ági és Nyerges Timi segítik, és melynek célja, hogy örömet szerezzenek a nehezebb sorsú zsidó családoknak az ünnep alkalmából. A nagylelkű ötletnek köszönhetően több mint ötven, a Jaffe által támogatott család kap hanukára bőkezű, személyre szabott, különleges ajándékcsomagot.

– Hogyan lehet bekapcsolódni a programba? Mik a feltételek?

– A Jaffe elsősorban a gyermekeket támogatja, vagyis a feltételek szempontjából az a fontos, hogy a gyermek zsidó legyen, a zsidó közösséghez tartozzon, nappali tagozaton tanuljon vagy alapképzést követően érettségit adó tanulmányokat folytasson. Életkorban a 25 éves kor a választóvonal. Másképességű (testi és/vagy szellemi fogyatékossággal élő) gyermeket vagy fiatalt nevelő családok esetében a zsidóságon kívül egyetlen feltétel van: hogy a támogatott fiatalabb legyen 25 évesnél. Ezúton is szeretnénk megszólítani azokat, akiknek ilyen jellegű segítségre lenne szükségük, hogy keressenek meg minket. Elérhetők vagyunk e-mailen a jaffejfs@mazs.hu címen, és telefonon a +36 1 599 9190-es számon.

Az eredeti cikk megjelent a MAZSIHISZ weboldalán itt