Történet

Tórai parancs, hogy minden zsidó ember felelős a másikért, és a bajba jutottakat támogatni, segíteni kell.

A Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítványt az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) alapította. Ez a nemzetközi zsidó segélyszervezet 1914-ben, az I. világháború alatt alakult meg New Yorkban. A szervezet megalakulásakor a kiemelt feladat az akkori Palesztinában (ma Izrael) élő, üldözésnek kitett zsidók megsegítése volt.

Közép- és Kelet-Európában csak 1919 körül jelent meg a szervezet a zsidó közéletben. 1938-tól kezdődően a nemzetközi szervezet komoly pénzügyi kerettel támogatta a magyarországi közösséget. 1939 végéig a JDC 110 000 európai zsidó kivándorlásához nyújtott segítséget, majd az Egyesült Államok 1941-es háborúba lépésétől már nem működhetett legálisan az ellenséges országokban, így hazánkban sem.

1945-ben, a holokauszt után a szervezet ismét megjelent Magyarországon, és heroikus munkát végzett a túlélők társadalomba való visszaintegrálásáért. A humanitárius segítség nemcsak segélyekben nyilvánult meg – nagyságrendjére jellemző, hogy a JDC csak 1945-ben 15 európai országban összesen 17 508 000 dollárt osztott szét –, hanem kórházakat, idős- és gyermekotthonokat épített, munkahelyeket teremtett, ruhát, cipőt osztott szét, hitelszövetkezeteket hozott létre. Hazánkban, ebben az időszakban körülbelül 3500 főt, főleg tisztviselőket, munkásokat foglalkoztatott. (forrás: Magyar Zsidó Levéltár HU HJA IX fondja és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára)

A Kommunista Párt 1948-as hatalomátvétele után a JDC ellenséges légkörben tudta csak folytatni tevékenységét, végül 1953-ban „önfeloszlatásra” kényszerítették, így ellehetetlenítették működését. (forrás: Történeti levéltár)

Az 1953 és 1991-es időszakban a szervezet hivatalosan nem volt jelen Magyarországon, ám egy másik szervezet égisze alatt tovább végezte munkáját. Az illegalitás évei 1991-ig tartottak.

Történetünk Magyarországon, 38 év illegalitás után 1991-ben indult újra, ekkor hozta létre a nemzetközi szervezet a ma is működő Magyarországi Zsidó Szociális Segély (MAZS) Alapítványt. Elsőként az idős túlélők megsegítésére megalakult a Holokauszt Túlélők Programja. Kezdetben a legfontosabb feladat a segélyek folyósítása volt, de fokozatosan előtérbe került a rászorulóknak nyújtott szolgáltatáscsomagok kidolgozása, bevezetése és rendszerbe foglalása, valamint a kapcsolatépítés és a közösségi élet felélesztése is.

Az alapítvány jelenleg a szociális támogatás és a közösségépítő programok területén 4 programot működtet, melyek a következők: Holokauszt Túlélők Támogató Programja, Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat, a Narancsliget Adományközpont és az Önkéntes Program.

2022. április 1-ig a MAZS Alapítvány programjai közé tartozott a JCC Budapest – Bálint Ház és az általa szervezett Judafest Utcafesztivál és a Zsidó és Izraeli Filmfesztivál (ZSIFI).

2020-ban és 2021-ben a MAZS Alapítvány a MAZSIHISZ partnereként szervezte az EGYÜTT Program (a magyarországi rászoruló zsidó holokauszt túlélők másodgenerációjának megsegítésére) bizonyos támogatási elemeit.

Korábbi programjai között volt 12 éven keresztül a Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program, mely mellrákkal küzdő nőket támogatott illetve mellrákkal kapcsolatos felvilágosítást szolgált.

A MAZS Alapítvány 2014 és 2016 között a Norvég Civil Alap és az EUJS társfinanszírozásával 20 hónapon keresztül vezette a MORE Roma-Zsidó Ifjúsági Vezetőképző Tréninget, melynek partnere a Dr. Ámbédkár Iskola volt.

A Nemzetközi Szarvasi Zsidó Ifjúsági Tábor is a MAZS Alapítvány keretei között működött egészen 2019-ig.