Ezen a hétvégén tartják a JCC Budapest – Bálint Ház szervezésében a változatos és izgalmas programokat tartogató JUDAFEST-et, a zsidó kultúra és közösség ünnepét.

Négy napon át tart a 13. JUDAFEST: rendhagyó módon az egészségmegőrzés érdekében a  virtuális térben 37 programmal, amelyben 25 partner nyújt segítséget. Mivel a koronavírus járvány második hulláma elérte Magyarországot is, így az előzetesen meghozott óvintézkedések betartása beigazolódott, a szervezők körültekintéséért Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely külön köszönetet mondott.

Az idei Judafest nem az utcán hömpölygő tömeg nagyságával fog lenyűgözni minket, hanem programjainak sokszínűségével.” mondta Kenesei Marcell, a JCC Budapest – Bálint Ház új igazgatója. 

A programok között lesz koncert, zsidó Budapest városnézés akár kerékpárral is, film és színház, tánc és mozgás. Rejtő Jenő rajongóinak különösen érdemes végig-pörgetni a programot, de akiket az Újlipótváros titka, a Teleki tér asszonyai vagy a legendás piacok és hírhedt kereskedők érdekelnek, szintén tudnak a programból csemegézni. Lesz közös szombatfogadás és esti mese, Havdala és istentisztelet. Lesznek izgalmas vallás-, társadalom és irodalomelméleti beszélgetések (részvétel és közösség, Fischer Anni, Pulizter, zsidó családtörténetek, őszi nagyünnepek, Talmud). Lehet kérdezni rabbitól,  kincset keresni a Várban és a zsidó negyedben, és megnézni a Dob, Nagymező és a Wesselényi utcában az újabb botlató-kövek elhelyezését.

Nem marad ki a meghatározó vonzerő, a gasztró sem – ebben Steiner Kristóf fog segíteni.

Az ifjú tudósoknak pedig a mesén és játékon túl online lehet majd Kémcső Jenővel és Spatula Sárával kísérlezetni.

A Judafest Közösségi Fesztivál részletes programja megtalálható a www.balinthaz.hu és a  www.judafest.org oldalakon.

A programok a JUDAFEST Facebook oldalán illetve az eseményeknél megadott Zoom linken történnek (utóbbihoz csak be kell regisztálni a megadott linken).

***

A Judafest Közösségi Fesztivál az American Jewish Joint Distribution Committee által alapított Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány támogatásával jön létre.