„Mert ezt csak szívből szabad csinálni.”

Borsosné Nádas Mariettára emlékezünk mi is, ahogy a zsidó közösségben oly sokan. A személyes veszteség fájdalmán túl miénk a hála is azért a részvételért, amivel Marietta évtizedeken keresztül segítette és alakította a közösségünket.

A MAZS Alapítvány munkájába Marietta kb. 25 évvel ezelőtt kapcsolódott be, amikor a családja külföldre költözött, ő pedig úgy érezte, hasznossá tudná tenni magát azzal, ha másoknak segít. Rengeteg tennivalója volt akkor a MAZS munkáját segítő önkénteseknek, hiszen nem voltak még számítógépeink, papír alapon dolgoztunk, és nagy feladat volt akkor, hogy minden holokauszt túlélőt dokumentáljanak a közösségi alapú kárpótlások miatt.

Borsosné Nádas Marietta és Gündert Anikó a GYÖNGY díj átadásán

Később Marietta részt vett a Café Európa és az Eötvös Klub programjainak kialakításában, bekapcsolódott a szervezésükbe is. Látta és értette, hogy a túlélők közül sokan nemcsak hogy egyedül vannak, de magányosak is. Ezért szerette és segítette a Kapcsolat programot, amiben telefonon hívják fel önkénteseink az időseket, akik mobilitásukban korlátozottak, így sokszor ezeken a telefonhívásokon keresztül kapnak hírt a nagyvilágról.  

„A MAZS Alapítvány mindig számíthatott rá – arra a klassz, kedves nőre, aki mindannyiunknak példa lehet.” mondja Gündert Anikó, a MAZS Szocializációs Programjainak vezetője. „Ő volt első, aki megkapta a GYÖNGY díjat, amit minden évben egy nélkülözhetetlen, kiemelkedő támogatást nyújtó önkéntesünk kapott. Az ő ötletei során alakult ki sok programunk – például miatta indult el a Kapcsolat Program könyvajánlója, ami most online is működik a COVID óta. Emlékszem, egy Harrari könyvet ajánlott, a Sapienst – ebből aztán hagyomány lett… Hiányozni fog nekünk, és az egész közösségnek. Én úgy fogok rá emlékezni, mint igazi klasszikus, polgári nőre, aki szerette a könyveket, a színházat, a mozit, a kultúrát összességében. Ha valakit a szívébe zárt, azért mindent megtett. Rengeteget adott magából nekem is, nekünk és a MAZS-nak is.”

Marietta vallotta, hogy az önkéntes munka nem munka, hanem egy jótétemény, aminek a szívből kell jönnie – és ha nem jön, akkor nem szabad csinálni. „Mert ezt csak szívből szabad csinálni.”

Kb. egy évvel ezelőtt készítettünk Vele egy interjút.  Szívünkben szeretettel osztjuk meg ismét: mi így emlékezünk Mariettára.

A videó a MAZS Alapítvány 30 születésnapja alkalmából készült