ZSIFI10. A RENDEZŐI VÁLTOZAT.

10 éves lett a JCC Budapest–Bálint Ház által rendezett Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál! A jubileumi számot még az eddigieknél is jobb, izgalmasabb és nem utolsósorban hosszabb fesztivállal ünneplik meg.

De a fesztivál célja ma is pontosan ugyanaz, mint amikor elindították: minél sokrétűbb képet adni a zsidóság rendkívül színes, és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról, zsidókról és nem zsidókról, identitásról, a világról, melyben élünk.

A november 22-től december 5-ig tartó esemény azonban az eddigiektől eltérően idén hibrid módon lesz megtartva: a filmeket élőben két budapesti moziban, a Puskinban és a Művészben, illetve a Francia Intézetben, egy részüket pedig online a Művész Távmozi segítségével lehet megnézni. S hogy még különlegesebb legyen az idei ZSIFI: az országos mozibemutató előtt látható lesz Mundruczó Kornél és Wéber Kata régóta várt, Cannes-ban debütált legújabb filmje, az Evolúció. A rendező legújabb alkotása zsidó témájú, az epizódok egy család három generációját követik nyomon, a második világháború szürreális emlékétől a mai Berlinig.

Kenesei Marcell, a fesztivál igazgatója elmondása szerint a 10 év alatt a ZSIFI egyfajta kulturális unikumává fejlődött, s nemcsak a hazánkban élő zsidó közösség, hanem a zsidó kultúra iránt érdeklődő többségi társadalom körében is egyre népszerűbb. Ennek szerinte az az oka, hogy a filmválogató csapat nagy figyelmet fordít arra is, hogy sokféle nemzeti háttérből érkező filmet mutasson be a világ minden tájáról, az elmúlt év legjobb zsidó tematikájú és izraeli filmjei mellett.

A filmfesztivált az egyéb kulturális kísérőprogramok teszik még színesebbé, változatosabbá. Szakmai beszélgetések, fórumok, zsidó emlékhelyeket bemutató séták és közönségtalálkozók rendezőkkel válthatják egymást a ZSIFI napjai alatt.

A rendezvény programjáról és a jegyváltás módjáról bővebben a hivatalos honlapján lehet tájékozódni itt: https://zsifi.org/. Az online mozizáshoz jegyvásárlási lehetőség a programoknál található.

A rendezvény fő szervezője tíz éve változatlanul a JCC Budapest – Bálint Ház, partnerségben a Gólem Színházzal. A rendezvény fővédnöke Karácsony Gergely főpolgármester. Stratégiai partnereink és támogatóink a ZsiFi létrejöttében: az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), a Thalheimer család, a MAZS Alapítvány, a Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége, valamint Izrael Állam Nagykövetsége. További partnereik: Izraeli Kulturális Intézet, Francia Intézet, Goethe Intézet, Osztrák Kulturális Fórum és az Olasz Intézet.