Borgula András, Megyeri Jonatán és a Sanyinéni Krízisvonal nyerték a Hanukatalizátort

Több ezren szavaztak a JCC Budapest – Bálint Ház által rendezett Hanukatalizátor Díjra, melyet a zsidó közösség leginspirálóbb tagjainak adnak át.

Ebben a jubileumi évben két közönségdíjat és egy közösségdíjat is kiosztottak. A Hanukatalizátor Díj közönségdíjasa Borgula András színész-rendező, a Gólem Központ megalapítója és Megyeri Jonatán rabbi lett. A JCC Budapest- Bálint Ház közösségdíját pedig a „Sanyinéni Telefonos Krízisvonal” önkéntesei kapták.

Borgula András a Gólem Színház (egyben a GóleMenza) megalapítója és művészeti igazgatója, rendezője, a zsidó kultúra vadonatúj központjának egyik létrehozója. A színház neki és párjának, Marcsa Barbarának köszönheti a létét – a helységet szinte saját kezükkel újították fel. Rendszeresen főznek a nyolcadik kerületi rászorulóknak is.

Megyeri Jonatán rabbi tanításai során a legmodernebb közösségi platformokat használja a zsidó vallás, hagyomány és történelem átadására, mely a járvány alatt különösen hasznosnak bizonyul.

A Sanyinéni Krízisvonal mókás neve először becenév volt, de rajtuk ragadt. A csoport 12 önkéntese a járvány első három hulláma alatt 365 munkanapon keresztül tartott fent krízisvonalat a rászorulók segítésére.

A díjakat Kenesei Marcell, a JCC Budapest – Bálint Ház igazgatója adta át. „Az idén érezhetően több olyan jelölt volt, akik a nagyobb közösségért dolgoztak – akár a foglalkozásuk révén, akár önként. Ez talán a mostani, nehezebb időszak következménye.” mondta Marcell.