A JCC Budapest–Bálint Ház 2022. április 1-től leválik az eddig őt működtető Mazs Alapítványról, és Bálint Zsidó Közösségi Ház Alapítvány néven önállóan folytatja munkáját.

A magyar zsidó közösség otthona, a JDC-MAZS által alapított Bálint Ház 1994-ben nyitotta meg kapuit, Közép-Kelet Európa első zsidó közösségi központjaként a holokauszt óta. Az első projektek között volt a Salom Klub (a holokauszt túlélők klubja), az Éden Játszóház, a délutáni iskola, a más-képességű gyerekeknek szervezett táncház és a Kalandház. Az évek során a Bálint Ház programjai folyamatosan gazdagodtak és színesedtek, egyebek között a Fitneszteremmel, a mindenki által jól ismert Judafesttel, a zsidó közösségen kívül is sokakat megmozgató Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivállal (ZSIFI), a Hanukatalizátor díjátadóval (a zsidó közösségért legtöbbet tevők számára szóló díj) és az informális zsidó oktatásban fontos szerepet játszó Zsidó Tudásközponttal. 2019-ben csatlakozott a zsidó közösségi házak nemzetközi hálózatához, és nevét JCC (Jewish Community Center) Budapest–Bálint Ház-ra változtatta.

„Megalakulásakor a Bálint Ház úttörő program volt, korábban Magyarországon nem volt ilyen jellegű, részvételen alapuló közösségi ház. Ráadásul abban az időben a zsidóság szinte kizárólag magánügy lehetett. A MAZS Alapítvány 28 évig működtette programjaként a Bálint Házat, és kísérte végig, ahogy kultúrházból közösségi központtá válik.” mondta Taly Shaul, a MAZS Alapítvány általános igazgatója.

„Az alapítók eredeti célja az volt, hogy a Ház idővel a zsidó közösség szerves részévé váljon, és közvetlenül az ő támogatásukkal működjön hosszú távon. 28 évvel a megalapítása után most elérkezett ez az idő. Büszkék vagyunk arra, hogy a Bálint Ház a MAZS Alapítvány része és meghatározó programja volt. Egymás fontos partnerei maradunk így, hogy az immáron önálló Bálint Zsidó Közösségi Ház Alapítvány égisze alatt folytatják azt az építő és fenntartó munkát, ami a magyar zsidó közösség életében elmondhatatlanul fontos” – tette hozza a MAZS igazgatónője.

„Egy nagyszerű, kreatív és tapasztalt közösségi vezetőkből, szakemberekből és önkéntesekből álló csapat dolgozik azon, hogy a Bálint Ház önálló szervezetként sikeresen működjön tovább, és a szűkebb és tágabb közösség minden tagja továbbra is otthonra találjon itt. Célunk, hogy közösségünket minél hasznosabbá tegyük nem csak egymás, hanem a társadalom számára is” – folytatta Kenesei Marcell, a JCC Budapest – Bálint Ház igazgatója. „A MAZS nélkül ma nem ott lenne a Bálint Ház, ahol van” – tette hozzá. „Köszönjük a közös munkát, és nem megyünk messzire – hiszen a jövőben is ugyanazt a közösséget szolgáljuk ki mindketten. Olyan ez, mint amikor a legidősebb gyerek elköltözik otthonról, de csak egy sarokra. A családjához továbbra is hazajár”