Különleges vendégek a Jaffe Zsidó Családsegítőnél

A hétvégén kedves vendégekkel tölthettünk el néhány órát, és beszélgethettünk a MAZS Alapítvány Jaffe Zsidó Családsegítő programjáról. JDC-s delegáció kíséretében Ariel Zwang, a JDC igazgatója és Merav Mandelbaum, a Családsegítő egyik legnagyobb adományozója találkoztak munkatársainkkal.

Ariel Zwang 2021 elején került az amerikai JDC élére első női vezetőként. Ariel korábban a Safe Horizon-t, Amerika egyik legnagyobb szociális szolgáltató szervezetét vezette tizenkét éven át, ahol munkáját kitüntetéssel köszönték meg. Hozzáértése a szervezeti struktúrákhoz, dinamikákhoz és működéshez óriási segítséget nyújtott az ezer fős szervezet átalakításában – gyakorlatilag megduplázta a Safe Horizon korábbi méretét, modernizálta a pénzügyi, működési, programozási és stratégiai működését. Ariel szenvedélyes zsidó vezető, aki rabbi és zsidó pedagógus családból származik, számos közösségi vezetői pozíciót töltött be korábban is – elkötelezett a zsidó kultúra, a pluralizmus és a zsidó élet sokszínűsége iránt.

Merav Mandelbaum családja örökségének megőrzésén dolgozva rendíthetetlen támogatója lett a zsidó közösségek ügyének. Már több évtizede dolgozik az izraeli Shamir Medical Center támogatásáért, miközben az amerikai JDC Európai Bizottságának elnöki tisztét tölti be. Ennek részeként az utóbbi hónapokban energiái nagy részét az ukrán zsidók megsegítésének, a háború elől biztonságos helyre való eljuttatásuknak szentelte.

Merav 5 éve támogatja intenzíven a Jaffe Zsidó Családsegítő munkáját, és neki köszönhetően nyílt lehetősége a programnak arra, hogy létrehozzon egy krízis alapot, ami a napi működésen túli, hirtelen felmerülő, váratlan helyzetekre tud segítséget nyújtani.

Látogatásuknak fő apropóját a Szarvasi Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Tábor, a Szarvas Camp felújítása, és az új tábor felavatási ünnepsége adta, a magyarországi programjukon elkísérte őket Russell Wollkind, a JDC Nemzetközi Kapcsolatok vezetője, és Mircea Cernov, a JDC-Magyarország vezetője.

A találkozó részeként Lőwy Judit, a MAZS Partnerségi Kapcsolattartója és Körmendi Gábor, a Jaffe Programvezetője beszéltek a program jelenlegi helyzetéről és szükségleteiről. Munkatársaink bemutatták Hidvégi Nóra rendezőt, aki néhány héttel ezelőtt a Rumbach utcai zsinagógában csodálatos eseményként rendezte meg a Családsegítő alapításának 15. évfordulója alkalmából a Partizánnők című vándorszínházi felolvasóestet. A rendezvényről készült megható videófilmbe való bepillantás után támogatóink megköszönték a MAZS/Jaffe Családsegítő csapatának munkáját, amit a zsidó közösség gyermekes családjaiért végeznek.

Mi pedig köszönjük nekik a támogatást, amivel lehetővé teszik, hogy segíthessünk a közösségünk éppen rászoruló tagjainak.