16 család Siófoki nyaralását állják egész nyáron át

AVAGY a szekrény a siófoki ház nappalijában:

A MAZS Alapítvány Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálatával kb. 5 évvel ezelőtt vette fel a kapcsolatot Eszter és András. A Lauder Javne Iskola kötötte össze őket a Jaffe-val, mert az volt a kívánságuk, hogy olyan szervezetnek adományozhassanak, akik zsidó gyermekes családokat segítenek. 

Az esküvőjükre aztán azt kérték a családtól és a barátoktól, hogy a nekik szánt ajándékok helyett inkább adományozzanak megvalósítandó álmokat: a Jaffe Családsegítő által támogatottak közül tíz család gyerekeinek régi vágyát tudták valóra váltani ezzel az ötlettel.

Később konyhai felszerelésekkel támogatták azokat a családokat, akik hirtelen szembesültek azzal, hogy elromlott az otthonuk működéséhez nélkülözhetetlen, de költséges berendezés. Mosógépeket és hűtőszekrényeket vásároltak számukra ismeretlen zsidó családoknak, akiknek nem tellett volna erre.

Szintén ők ajánlották fel a támogatásukat 2019 nyarán, amikor a Jaffe Zsidó Családsegítő a MAZSIHISZ balatonfüredi nyaralójában szervezett családi nyaralást. A programban résztvevő családok felhőtlen nyaralás élményét azzal tudták segíteni, hogy kifizették az olyan program költségeket, amik a családoknak már nehézséget okoztak volna – mint például a múzeumi belépők ára.

A COVID erős hullámai alatt, a korlátozások és az otthonról tanulás időszakában pedig 11 család számára vásároltak táblagépet vagy laptopot, biztosítva ezzel, hogy a Jaffe által támogatott gyerekek mind részt tudjanak venni az on-line oktatásban.

És most végre itt a nyári vakáció…ami sokunk számára öröm, másoknak kihívás. A nyaralás a legjobb dolog tud lenni – de csak akkor, ha megengedhetjük magunknak. Így Eszter és András arra gondoltak, hogy a Siófokon vett, 4 fő számára kényelmesen teret adó, vízparti és medencés, modern és új lakásukat úgy rendezik be, hogy az gyermekes családok számára ideális legyen. Úgy alakították ki a tereket, vásárolták meg a berendezést és a dekorációkat, hogy jutott még figyelem a vízipisztolyra, a gumimatracra, a kis játékokra, a konyhai alapanyagokra, az itt nyaralók kisebb-nagyobb kényelmi felszerelésére is. És mindezt teljesen ingyen felajánlották a Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálatnak egész nyárra azért, hogy az általunk támogatott családoknak örömöt okozzanak.

Az ide érkezőket személyre szóló köszöntőlevél fogadja egy kis bonbonnal – így kívánnak nekik a vendéglátók kellemes pihenést. A nyaralás végén pedig a gyerekek a nappaliban lévő szekrényből választhatnak egy búcsúajándékot: egy könyvet, ami emlékezteti majd őket a balatoni nyárra.

16 család nyaral az idén így Siófokon. Azt a hálát és tiszteletet, ami ezért a fáradhatatlan jelenlétért és nagylelkűségért jár, lehetetlen szavakba foglalni.