Partizánnők a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában

Különleges rendezvénnyel ünnepelte a MAZS Alapítvány a Jaffe Zsidó Családsegítő alapításának 15. évfordulóját.

A zsinagóga kávézójában a Jaffe Családsegítő munkatársai, partnerei és támogatottjai, és a MAZS Alapítvány munkatársai, a zsidó közösség képviselői jelentek meg, akiket Körmendi Gábor programvezető, Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke és a helyszín házigazdája, és Taly Shaul, a MAZS igazgatónője köszöntött.

Körmendi elmondta, hogy a Jaffe Családsegítőt 15 évvel ezelőtt alapította a MAZS azért, hogy legyen egy olyan szociális háló, ahová a zsidó gyermekes családok fordulni tudnak, ha segítségre van szükségük, és egyúttal a közösséghez tartozás érzését is erősítsék.

Ehhez Taly Shaul hozzátette, hogy a rendhagyó előadással azokra a hősnőkre emlékeznek, akik egy eleve kudarcra ítélt helyzetben a küzdést, az embertelenségben is a méltóságot választották. A MAZS Alapítvány missziójának is az egyik legfontosabb értéke a méltóság megőrzése: Holokauszt Túlélőket Támogató Programja több mint 30 éve szolgálja a holokauszt magyar zsidó túlélőit, nyújt nekik szolgáltatásokat azért, hogy a lehető legjobb életminőségben, otthonaik biztonságában, méltóságban élhessenek minél tovább. A Jaffe Zsidó Családsegítő pedig az ő unokáikat, dédunokáikat támogatja egy olyan zsidó közösség kialakításának reményében, amelynek tagjai segítik egymást.

A Jaffe Zsidó Családsegítő közös ünneplését követően az érdeklődők részt vehettek a Partizánnők felolvasó vándorszínház teltházas előadásán, melyet Törley-Havas Sára dramaturg adaptált Judy Batalion azonos című könyvéből. Hidvégi Nóra rendezésében 5 történetet mutattak be színitanodás fiatalok, akik a történetek szereplőivel azonos korúak. Az előadás a csodálatos, felújított zsinagóga különböző tereit járta be.

A könyv a lengyel női ellenállók elfelejtett történeteit mutatja be, futárok, partizánok, harcosok sorsát eleveníti fel. A történet a megszállt Lengyelország gettóiban zajló ellenállásról, egy kudarcra ítélt küzdelemről szól.

A „partizán” szó jelentése erősen a második világháborúhoz kötődik, az irreguláris, fegyveres csoportok önkéntes tagjaira utal, akik a megszálló idegen hadsereg ellen harcoltak. A történelmi emlékezeten túl miért is fontos példaképek ők még mindig nekünk? Mert a mindennapi életben is néha kell, hogy partizánok legyünk. Kell, hogy harcoljunk azért, ami fontos nekünk, és hogy soha ne adjuk fel, akármilyen elveszettnek is tűnik a helyzet.

Fotó: Kudar Zsolt