Január 27: fejet hajtani az áldozatok előtt és ünnepelni az élőket

A holnapi napon, január 27-én van a nemzetközi holokauszt emléknapja, mert 79 évvel ezelőtt ezen a napon szabadult fel az auschwitzi haláltábor.

Erre az alkalomra a mai napon a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány megemlékezést szervezett a Páva utcai zsinagógájában, melyen levetítették Antonio Guterres videóüzenetét. Elsőként Prof. Dr. Grósz Andor, a MAZSIHISZ elnöke mondott beszédet. Megjegyezte, hogy az ENSZ csak 2005-ben nyilvánította emléknapnak az Auschwitzi gettó felszabadítását – vagyis a világ 6 évtizedig nem tudott szembenézni a holokauszt emlékével. A Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény kuratóriumi elnökeként elmondta, hogy ez az év már a 80. emlékévre való készülődéssel telik – mind a HDKE, mind a MAZSIHISZ részéről.

Beszédet mondtak még Szalay-Bobrovinckzy Kristóf honvédelmi miniszter és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete.

Kádist mondott Radnóti Zoltán főrabbi, a Budapesti Zsidó Hitközség Rabbiságának igazgatója, gyászimát pedig Kozma Zsolt kántor.

A MAZS Alapítvány munkatársai azért dolgoznak, hogy a holokauszt magyarországi túlélői méltóságban élhessenek minél tovább, biztonságban, az otthonaik kényelmében. A holokauszt emlékezete mindannyiunk szívügye. Amellett, hogy a klienseink személyesen tapasztalhatták meg a borzalmakat, közelről érint minket az is, hogy a közvetlen kollégáink között is többen vannak, akiknek szülei, nagyszülei megjárták a táborokat. Rájuk is gondolunk most, a gettó-felszabadulás emléknapján, és miközben fejet hajtunk az áldozatok emléke előtt, ünnepeljük az élőket – azokat, akik azért lehetnek velünk, mert ők maguk, vagy szüleik, nagyszüleik küzdöttek, kitartottak, és a felfoghatatlan szörnyűségből életeket teremtettek.