Az influenzavírus és a bakteriális tüdőgyulladás (Pneumococcus) elleni védőoltásokról

Frissítettük lenti hírünket azzal, hogy az ajánlott, bakteriális tüdőgyulladás elleni védőoltás költségét a MAZS Alapítvány Holokauszt Túlélőket Támogató Programja klienseinek megtéríti.

Az érdeklődőket kérjük, hogy keressék szociális munkásukat, akik teljeskörű felvilágosítást adnak a támogatás menetéről.

Az influenzaszezon közeledtével a megelőzésben az influenza elleni, valamint annak egyik leggyakoribb szövődményeként jelentkező, tüdőgyulladás elleni védőoltásoknak jut a legnagyobb szerep. A betegségben leginkább az idősek és a krónikus betegek érintettek. Éppen ezért az influenzafertőzés mellett a tüdőgyulladást is okozó pneumococcus baktériummal való felülfertőződést megelőző oltás is kiemelten fontos.

A tüdőgyulladás rendkívül gyakran alakul ki a szezonális influenza szövődményeként, főként az idősebb korosztályban, s a két betegség együttes támadása számukra kiemelten kockázatos, és indokolttá teszi mindkét kórokozó – influenzavírus, pneumococcus baktérium – elleni védelmet. Fontos tudni, hogy a 65 év felettiek immunrendszere már gyengébben működik, így gyakran nincsenek jellegzetes tüdőgyulladásos tüneteik, láz vagy laboreltérések. Sokszor csak az elesettség, vagy a mentális állapot változása, az esetleges zavartság figyelmeztet a bajra, ami miatt későn ismerik fel a betegséget, ezáltal jelentősen csökkennek a gyógyulási esélyek.

A COVID-19 pandémia járványügyi helyzetben kiadott rutin immunizációs gyakorlatra vonatkozó WHO ajánlás javasolja a fogékony populációk számára az influenza és pneumococcus védőoltások alkalmazását.

Az influenza elleni védőoltás a háziorvosoknál elméletileg ingyenesen kérhető. Vannak olyan háziorvosi körzetek, ahol már elfogyott az előre rendelt védőoltás, de érdemes náluk is érdeklődni arról, hogy várnak-e következő szállítmányt.

A Pneumococcus-fertőzés elleni oltóanyag receptköteles, nem OEP-támogatott. (Telefonos) Kérésre a háziorvos receptre felírja. Számos kerületben a 65 év feletti, meghatárzott (140eFT/hó alatti) jövedelemszint alatti bevétellel rendelkező páciensek részére az önkormányzat a költségeket utólag átvállalja. Ehhez jövedelem-igazolás, gyógyszertári számla és az oltás beadását igazoló háziorvosi igazolás szükséges. A szükséges nyomtatványokat az oltás beadásakor a háziorvostól lehet megkapni.

A COVID által terhelt időszakban a háziorvost érdemes lehetőség szerint először emailben keresni meg, és csak akkor telefonálni, ha az emailes kapcsolat nem működik.

Forrás: https://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/25719/az-influenza-es-a-tudogyulladas-kez-a-kezben-jar