Koronavírus: szigorítások

A kormány a járványhelyzettel összefüggésben újabb szabályokat hozott és ismét kihirdette a veszélyhelyzetet. Ezeket a szabályokat foglaljuk össze röviden. A szabályok november 4-én, szerdán léptek életbe.

A szabályok be nem tartása szabálysértésnek minősül és 5.000 – 500.000 forint közötti pénzbírsággal büntethető.

1.            Kijárási korlátozás

Éjfél és reggel 5 között senki nem hagyhatja el a lakhelyét, kivéve ha dolgozik és munkába kell mennie vagy munkából megy haza, illetve egészségkárosodás, életveszély vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén.

2.            Rendezvények

Nem szabad azokon a szórakozóhelyeken/rendezvény helyszíneken tartózkodni, amik zenés szolgáltatást nyújtanak (élőzenés koncert, DJ pult stb.) és ahova nem kell előre megváltott ülőjegyet venni. Ilyen eseményeket szervezni sem lehet, de azt is megbüntetik, aki részt vesz egy ilyen eseményen (nem csak a szervezőket).

Az egyéb rendezvényeken (kulturális esemény, mozi, színház, ülőhelyes koncert, sportesemény) két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket sem foglalhatják el a nézők.

Múzeumokban kötelező a 1,5 méteres távolságtartás.

A szabályok ellenőrzése a szervezők feladata – nekik joguk van kizárni a szolgáltatásból azokat, akik nem tarják be a szabályokat

3.            Tömegközlekedés

Reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokban sűríteni fogják a tömegközlekedést

4.            A parkolás minden közterületen ingyenes lett.

5.            Módosították a maszkviselési szabályokat is:

Érvényben vannak a korábbi szabályok, vagyis kötelező a szájat és orrot teljesen elfedő maszkot viselni a tömegközlekedési eszközökön, boltokban, hivatalokban és egyéb hivatalos helyeken, egészségügyi intézményekben, kulturális intézményekben, sporteseményeken

Új szabály, hogy a vendéglátóhelyeken kizárólag az ott megvásárolt étel és ital elfogyasztásának időtartama alatt nem kötelező maszkot viselni, az ott tartózkodás további idejében igen.

A szigorításokról részletesen itt lehet olvasni:

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/megjelentek-tovabbi-vedelmi-intezkedesekrol-szolo-reszletszabalyok