Barion Pixel

Közösségi Támogatás: közösségi és szabadidős programok

Zsidó hagyományok ápolása

A JCC Budapest – Bálint Házzal és a Budapesti Zsidó Hitközség különböző körzeteivel együttműködve rendszeresen szervezünk a zsidó vallási ünnepekhez kapcsolódó családi programokat támogatott családjaink részére.

Minden nagyobb ünnepet megelőzően a Jaffe által támogatott családoknak olyan különleges csomagot küldünk, aminek tartalma segít ahhoz, hogy az ünnepet meg tudják tartani.

Jaffe Családi Nap – egy nap, ahol mindenki kikapcsolódhat

Minden hónap egyik vasárnapján Családsegítőnk ingyenes programot szervez az általa támogatott családoknak. Ilyenkor a Merkazban, a Bálint Házban vagy más közösségi helyszínen találkoznak, ahol a kisebbek ügyességi és kézműves játékokkal játszhatnak, a nagyobbak pedig kártyajátékokkal és társasjátékokkal ütik el az időt – közösen. A vasárnapi ebédről is a MAZS/Jaffe gondoskodik -a már szokássá vált kóser pizzák rendelésével. De a Családi Napok legfontosabb része izgalmas rendezvények vagy kiállítások közös meglátogatása. Ezeken ingyenesen lehet részt venni a családoknak – egy egész napos, szórakoztató családi élmény részeként. A legkedveltebb helyszínek közé tartozik a Minipolisz és a Varázsdoboz Fejlesztő Központ és Játszóház, a The Art of the Brick Lego kiállítás, a Light Art Museum és az IKONO. Ezeken a programon megismerhetik egymást a családok, új barátokat szerezhetnek a gyerekek – így mindenki bátrabban tud részt venni később más programokon, táborokon, hiszen a Családi Napokról már lesznek ismerős arcok. 

Hanukai Csodavárók

A Lauder Javne Iskola diákjai és családjai különleges kezdeményezésben vesznek részt már több éve. Hanukai Csodavárók programját az iskola Micve Csoportja dolgozta ki azzal a céllal, hogy örömet okozzanak a nehezebb anyagi helyzetben élő zsidó családoknak az ünnep alkalmából. A nagylelkű támogatóknak köszönhetően a JAFFE által támogatott családok gyermekei Hanukára bőkezű, személyre szabott, különleges ajándékcsomagot kapnak.

Nyári táborok a zsidó közösségben:

Az egyik legnehezebb kihívás a szülőknek a nyár, amikor bár a gyerekeknek 2,5 hónap szünet van, de a felügyeletük, aktív kikapcsolódásuk megoldása problémákba ütközik. A nyári táborok egy hetes ára évről-évre rohamosan növekszik, a nagyszülők nem biztos, hogy ráérnek, a munkába nem szívesen viszi a gyermekét a szülő. A Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat kiemelten fontosnak tartja, hogy a zsidó közösségi nyári táborokba. Ezekről a táborokról tájékoztatjuk ügyfeleinket és segítünk a kifizetésükben – a tábor költségeinek egy részét átvállaljuk. 

JCamp nyári tábor, amelyet a JCC Budapest-Bálint Ház szervez:

 A nyári tábor egy hetes, amelyet a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola és a Szarvas Camp madrichjai segítségével keltenek életre Zalakaroson. A programjaikon szórakoztató, informális módszertan segítségével oktatási lehetőségek széles skáláját biztosítják. Oktatási tartalmú, fejlesztő és átmozgató programjaik mellett kézműveskedés is van a palettán, amely során nem szabnak határt a kreativitásnak.

Camp Jichak Családi Tábor:

Néhány volt szarvasi táborozó és madrich létrehozta a Manóra Egyesületet, hogy annak segítségével „szarvasi élményt” tovább vivő programokat alkossanak. Így született meg például a Családi Tábor. Ez egy olyan tábor, ahol nem kell főzni, mosni, takarítani, ahol mindenki kipihenheti magát, mindemellett a szülőkre és a gyerekekre egyaránt érdekes, színes programok várnak. A szülők a gyerekekkel együtt találkozhatnak különböző témákkal, fejleszthetik kézműves ismereteiket és tehetségüket, közös foglalkozásokon (ringató, sport-, kerámiafoglalkozások, dráma, főzőtanfolyam, bűvészkedés) ismerhetik meg maguk és gyermekük kivételes képességeit és a legnagyobb örömöt az együtt töltött idő csodálatos varázsát. Nem utolsó sorban rengeteg lehetőség van új családi barátokat szerezni. A tábor ideje alatt az érdekes fejlesztő programok mellett mind a szülők, mind a gyerekek ízelítőt kapnak a zsidó vallás és hagyományok világából. A tábor leginkább olyan családokat céloz meg, ahol a gyerme(ke)k 0 és 6 év között van, de idősebb gyerekekkel is várják a szülőket.

Kiskunhalasi Zsidó Nyári Tábor:

A táborba a zsidó közösséghez tartozás szempontjából elkötelezett vagy nyitott gyerekeket, felnőtteket, családokat várnak a szervezők, ahol sok-sok programmal varázsolják érdekessé és hasznossá a tábori időt. A tábort életre hívó fő gondolat éppen azért született, hogy legyen egy hely, ahol önállóan a gyermekek, vagy családok tartalmasan együtt tölthetnek feledhetetlen napokat, intenzíven megélhessék zsidóságukat; informális oktatás keretén belül, szakképzett madrichok segítségével, peulákon tanulhassanak zsidóságukról.  Mindeközben a felnőttek se unatkoznak, hitéletük megélése mellett aktívan és passzívan is pihenhetnek és új barátságokat köthetnek. Vannak visszatérő családok, összeszokott társaságok, de minden évben feltűnnek új gyerekek, aminek nagyon örülnek a tábor szervezői. Sok család ide szervezi a gyermeke bár/bát micvóját. Különleges élmény, hiszen baráti, családias környezetben élhetik meg életük és zsidóságuk egyik fontos állomását a fiatalok.

Alef Kids tábor:

Izgalmas programok, kirándulás, úszás, felejthetetlen pillanatok várják a gyerekeket Badacsonytomajon a MAZSÖK üdülőben. Különleges programok, Balaton part, medence, kézműveskedés, kóser étkezés és sok vidámság a 8-12 éves korosztálynak.

Szarvas Camp – a kultikus nemzetközi zsidó tábor….

….. ahol a Szarvasi Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Táborban 30 ország táborozója találkozik, hogy együtt legyenek részesei a 12 napos élményeknek. Itt összesen 4 turnus van, mindig túljelentkezés van ennél a programnál, a szülők a regisztráció kezdete előtt már a laptopnál ülnek, hogy megszerezhessék a helyeket gyermekeiknek, május környékén szokott lenni ez a nagyon izgalmas időszak. A tábor június végétől augusztus közepéig tart. Szarvas 1990-ben indult útjára. Szarvas immár kulcsszó, jelkép, félreérthetetlen fogalom a kelet-európai, és főleg a magyarországi zsidóság számára. Szülők, akik egykor táborozók vagy madrichok (csoportvezetők) voltak, ma gyermekeiket küldik a táborba, és az ő történeteiken keresztül élik át újra egykori felejthetetlen élményeiket. A közösségi életben megannyi szervezet és kreatív kezdeményezés mondhat magáénak olyan vezetőket, akik a Szarvasi Táborban tanulták meg a zsidó közösség iránti elkötelezettséget és a zsidó hagyományok továbbadásának fontosságát. A Szarvasi Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Tábor egy olyan közösséget hoz létre, amely táplálja és erősíti a szórakoztató oktatáson alapuló egyéni és közösségi fejlődést, mindezt biztonságos, támogató és változatos környezetben, képzett vezetőkkel és kiváló szakmai hozzáértéssel. A tábor arra törekszik, hogy az általa képviselt zsidóság befogadó és nyitott legyen mindenki számára. Segítenek a táborozóknak a saját zsidó azonosságtudatuk megélésében, biztosítják számukra a közösség megtalálásának lehetőségét. Csoportos élményekkel, tanulással, a zsidó élmények átélésének lehetőségével teheti meg mindenki a következő lépést a zsidóságban tett utazásán. Többféle lehetőséget biztosítanak az identitás megélésére, megmutatják a kulturális, vallási, népi és közösségi identitás lehetőségeit, de mindenkinek meghagyják a választás lehetőségét. Kiemelkedő céljaik között szerepel, hogy minden táborozó és oktatási csapat tagjai a közösség aktív és pozitív tagjai legyenek; nyitottak legyenek a világra, a zsidóságra, a környezetükre; átérezhessék, milyen csoporthoz tartozni, megismerjék önmagukat, megnyíljanak, megtanulják tisztelni önmagukat és társaikat; kipróbálhassák magukat számukra ismeretlen területeken, tanuljanak és fejlődjenek; tanuljanak a zsidó hagyományokról; új barátokat szerezzenek és elmélyítsék már meglévő baráti kapcsolataikat. A TÁBOR SZERVEZŐJE ÉS FŐTÁMOGATÓJA: AMERICAN JEWISH JOINT DISTRIBUTION COMMITTEE (THE JOINT). A táborozókkal 4 korcsoportban foglalkoznak. Ezek a csoportok Izrael földrajzi egységei után kapták a nevüket: Negev (7–10 év; ezen belül található a Jeruzsálem csoport, vagyis az egyhetes turnus csoportja, amit az először táborozó, az általános iskola első és második osztályát elvégzett gyerekeknek ajánlanak), Galil (11–13 év), Golán (14–16 év) és Hermon (17–18 év).

Évközbeni táborok és zsidó ifjúsági szervezetek:

BBYO Hungary táborai:

Magyarországon 2015 óta van lehetőségük a tinédzserekhez ehhez az óriási, nemzetközi, pluralista közösséghez tartozni. A találkozókat a Frankel Zsinagóga ifjúsági helységében tartják heti rendszerességgel. A BBYO célja, hogy pozitív zsidó identitást adjon a tizenévesek számára – felejthetetlen zsidó közösségi élmények útján. Hétvégi találkozók, zsidó ünnepek közös köszöntése, informális oktatási programok, táborok és nemzetközi utak mind hozzájárulnak a BBYO népszerűségéhez a tizenévesek körében.  Évente több alkalommal szerveznek táborokat. Ezeknek a több napos programoknak varázslatos közösségformáló erejük van. Együtt szokták köszönteni a sábátot, komolyabb beszélgetések, szórakoztató esti programok, kirándulások és csapatépítő játékok teszik felejthetetlenné a tábori élményeket a 12-18 éves korosztály számára.

JCamp tavaszi tábor, amelyet a JCC Budapest-Bálint Ház szervez:

A tavaszi programjaikat a Hanoar Hatzioni és a Hasomer Hatzair szervezőivel és madrichjaival együtt hozták létre. Áprilisban így ebben az évben 4 napot tudtak Velencén tölteni a gyerekek. A tavaszi tábor oktatási témája idén a szabadság volt, a témák minden tábor során változnak. A JCamp tavaszi tábor a nyári tábor nagy sikere után jött létre.

Hasomer Hacair Magyarország:

Több mint 100 éve létező nemzetközi zsidó ifjúsági szervezet, mely zsidó cserkészszövetségként indult a XX. század elején, majd a Holokauszt borzalmai alatt kiterjedt és sikeres embermentő tevékenységet folytatva szerzett történelmi hírnevet magának. Jelenleg több mint 20 országban és 4 kontinensen működik, legfőbb célja, hogy a következő generációt a judaizmus mellett szolidaritásra és aktivitásra tanítsa, illetve közösségi élményt nyújtson, már nem csak a 18 év alatti korosztálynak, de fiatal felnőtteknek is. Biztonságos és elfogadó fiatal közösséget építenek. A tagjaik – a Someresek – lehetőséget kapnak a zsidósággal való ismerkedésre, zsidó identitásuk kialakítására és megélésére. Megszólítják a zsidó gyökerekkel rendelkező és a zsidó intézményi vagy családi háttér nélkül felnövő, vagy a zsidóság iránt érdeklődő gyermekeket egyaránt. Változatos és hagyományőrző zsidóságot gyakorolnak foglalkozásaikon. Oktatásuk aktív felelősségvállalásra ösztönöz. Nevelésük fókuszában az elfogadás, világunk és önmagunk jobbá tétele és vitán alapuló párbeszéd állnak. Azt vallják, aki Someres komolyan veszi a békét és az emberi jogokat. A szervezet közössége igényeinek figyelembevételével igyekszik szélesíteni tagjai aktuálpolitikai, ideológiai és hétköznapi ismereteit. Legfontosabb tanító eszközük a közösségen belüli személyes példamutatás, módszereik a gyermekközpontú, játékos oktatási eszközökre épülnek. Ifjúsági klubbuk a tanév alatt tart nyitva és várja a 6-17 éves fiatalokat változatos programokkal. Minden péntek este találkoznak a Somerben, ahol kiscsoportos oktató foglalkozásokkal, peulákkal és szórakoztató programokkal készülnek.  A foglalkozásokat képzett vezetőik tartják a korcsoport sajátosságainak és igényeinek megfelelően.  

Hanoar Hatzioni Hungary:

Egy 1926-ban alapított ifjúsági mozgalom, amelynek székhelye jelenleg Izraelben van. Három fő pillére a chalutzizmus, a pluralizmus és a cionizmus. A mozgalom a zsidóságot a nemzeti, társadalmi és erkölcsi értékek forrásának tekinti, amely megőrzi a zsidó nép integritását és folytonosságát. A HaNoar Hatzioni fő célja a Hagshama Atzmit (személyes megvalósítás), ami többek között azt jelenti, hogy teljes zsidó életet éljenek Izraelben. A mozgalom céljai eléréséhez a cserkészmódszert használja. 

Más táborok:

A Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat azt is fontosnak tartja, hogy a nyári és tavaszi táborok mellett más, szívüknek kedves táborokba eljussanak a gyerekek. A táborok költségeinek egy részét átvállaljuk, hogy anyagi okok miatt senki se maradhasson ki egy nyári élményből. A segítségünkkel a gyerekek olyan táborokba tudtak eljutni, amely hobbik érdeklik őket, illetve év közben is ilyen különórákra járnak, mint például tánc, kórus, asztalitenisz, vízilabda, fizika, kosárlabda, filmes, légtánc, úszó, városjáró táborok. 

A MAZS Alapítvány Jaffe Zsidó Családsegítő szolgálata többféle módon tudja segíteni a gyermekes családokat. Ezekről itt lehet bővebben olvasni: Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat szolgáltatásai.