Uniós stratégia az antiszemitizmus ellen

Az Európai Bizottság a héten előterjesztette az antiszemitizmus elleni küzdelemre és a zsidó élet előmozdítására irányuló első uniós stratégiáját. Mivel az antiszemitizmus aggasztóan terjed Európában és világ más részein, a stratégia az alábbi három pillér köré csoportosuló uniós intézkedéseket határoz meg: az antiszemitizmus valamennyi formájának megelőzése; a zsidó élet védelme és előmozdítása; valamint a kutatás, az oktatás és a holokausztról való megemlékezés ösztönzése.

A stratégia a következő intézkedéseket javasolja: az online vállalatokkal kialakított együttműködés fokozása az interneten megjelenő antiszemitizmus visszaszorítása érdekében, a nyilvános helyek és imahelyek hatékonyabb védelme, egy, a napjaink antiszemitizmusával foglalkozó európai kutatási központ, továbbá egy, a holokauszt helyszíneiből álló hálózat létrehozása. Ezeket az intézkedéseket azok az uniós erőfeszítések is erősítik, amelyek arra irányulnak, hogy az EU vezető szerepet vállaljon az antiszemitizmus elleni globális küzdelemben.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Ma arra vállalunk kötelezettséget, hogy Európában előmozdítsuk a zsidó életet annak teljes sokszínűségében. Azt szeretnénk, ha közösségeink szívügyüknek tekintenék a zsidó élet kérdését. Ennek így kell történnie. A ma bemutatásra kerülő stratégia nagy előrelépést jelent abban a tekintetben, hogy miként lépünk fel az antiszemitizmussal szemben. Európa csak akkor virágozhat, ha zsidó közösségei biztonságban érzik magukat, és boldogulnak.”

Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök így fogalmazott: „Az antiszemitizmus összeegyeztethetetlen az uniós értékekkel és európai életmódunkkal. Ez a stratégia – amely az első a maga nemében – az antiszemitizmus valamennyi formája elleni küzdelemre irányuló kötelezettségvállalásunk, amely a zsidó élet jövőjét hivatott szolgálni Európában és világszerte. Tartozunk ennyivel a holokauszt során életüket vesztett millióknak, a túlélőknek és a jövő nemzedékeinek.”

Bővebben itt

Forrás: European Commission weboldala