Tu Bisvát jön

Tu Bisvát, a fák ünnepe, Svát hónap 15-e, “a fák újéve” néven szerepel, és Bölcseink szerint ezen a napon dől el, melyik fa fog fejlődni, nőni, dús gyümölcsöt hozni, és melyik sorvad, fonnyad el, melyiket tépi ki a vihar.

Az ünep nem kötelez munkaszünetre, nincsenek különleges imák, és fő jellemzője az a kedves szokás, hogy ezen a napon minél több gyümölcsöt eszünk. Főleg olyan gyümölcsöket szoktunk fogyasztani, amelyek Izraelban teremnek, s amelyeket már a Tóra is említ, például szőlőt, fügét, datolyát, gránátalmát, olajbogyót. Európában, így Magyarországon is, elterjedt szokás volt tizenötféle gyümölcsöt enni, emlékezésül svát 15-ére. Sok hitközségben szokás Tu bisvát-ünnepséget rendezni, és tizenöt zsoltárt elmondani ilyenkor.

Az elmúlt száz év alatt, az Erec Jiszráél-i letelepedés és államépítés időszakában svát 15-e új jelentőséget nyert: az ültetések napjává nyilvánították.

A középkorban Tu Bisvátot egy gyümölcs-ünneppel köszöntötték, mellyel a misnai újév ünneplését teljesítették. Az 1600-as években Iszák Luria rabbi, a híres misztikus-kabalista Cfátban bevezette a Tu Bisvát Széder hagyományát tanítványaival. Ezen az ünnepi lakomán a gyümölcsök és fák szimbolikus jelentést kaptak. A fő gondolat az volt, hogy ha tíz különleges gyümölcsöt eszünk és négy pohár bort iszunk a megfelelő sorrendben, miközben elmondjuk a megfelelő áldásokat, az emberiség és a világ közelebb kerül a szellemi tökéletességhez.

Tu Bisvát lett a zsidó Föld Napja. Sokfelé a világon, de főleg Izraelben, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a természetvédő szervezetek ezt a napot a környezetvédelmi tudatosítás napjává tették.

Erre az alkalomra az idén is számos programot rendeznek, ezek közül ajánljuk:

HILLEL-TuBishvat: 2023. február 4., szombat, 18:30

Helyszín: Borbár

Tu BiSvát – Faültetés Dr. Verő Tamás rabbival és Őrsi Gergely polgármesterrel

2023. február 5.,vasárnap, 11:00 – 11:45, Helyszín: Marczibányi tér

Tu b’Svát széder a Szim Salommal, 2023. február 5., vasárnap, 18:00

Helyszín: JCC Budapest – Bálint Ház, Budapest, Révay u. 16, 1065

Tubisváti széder a MERKAZ-ban (IKI): Sok gyümölcs és tanulás a Bet Orim reform zsidó közösséggel

2023. február 5., vasárnap, 17:00, Helyszín: Héber és Izraeli Kulturális Központ

Tu biSvát a Lativval: Előadás, vetélkedő, vacsora – gránátalma, pomelo, datolya…

2023. február 6.,hétfő,18:45, Helyszín: Lativ Kolel

A Bálint Ház letölthető Tu Bisvát Hagadát is készített, ami letölthető itt: Tu Bisvát Hagada

Forrás: Zsido.com; tubisvat.balinthaz.hu

Fordítás: Aki úgy is ültet fát, hogy tudja: ő sosem fog annak a fának az árnyékában pihenni, az már legalább elkezdte megérteni az élet értelmét. (Tagore)