A Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapjára

Január 27-én van a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapja. Arra emlékezünk, hogy 1945-ben ezen a napon szabadították fel az Auschwitz–Birkenau haláltábort a szovjet Vörös Hadsereg I. Ukrán Frontjának katonái.

Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a becslések 5 és 6 millió közé teszik. Körülbelül minden tizedik, a holokauszt idején meggyilkolt áldozat magyarországi zsidó volt, számuk 500 és 600 ezer fő közöttire tehető. A zsidó áldozatokon kívül a nácik és szövetségeseik százezrével gyilkoltak meg romákat, fizikai és/vagy szellemi fogyatékossággal élt embereket, nemi identitásukban más személyeket, kisegyházak tagjait, hadifoglyokat, a rendszer politikai ellenfeleit, ellenállókat és az üldözöttek segítőit.

Január 27-e annak a közel 6 millió áldozatnak az emlékezete, akiket szerte Európában emberségüktől megfosztva gyilkoltak meg emberségükből kivetkőzött embertársaik.

A magyar áldozatok emléknapja 1944. április 16-a: a náci megszállókkal együttműködő magyar közigazgatás és rendvédelem tagjai ezen a napon kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását a korabeli Magyarország kárpátaljai területén, ekkor kezdődött az áldozatok tömeges lemészárlása.

Azóta eltelt kb. három emberöltő. Három generációval később a családtagok, leszármazottak még mindig próbálják feldolgozni Európa legnagyobb traumáját.

A Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány már több mint 30 éve azért dolgozik, hogy a magyar zsidó származású holokauszt túlélők saját otthonaikban kellő méltósággal, a lehető legjobb életminőségben élhessenek.

A Holokauszt Dokumentációs Központban 180.000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán