Megnyílt a regisztráció a harmadik koronavírus elleni védőoltás felvételére

A harmadik védőoltás felvételét elsőrorban az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, és a legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják, de azoknak is, akik a védőoltásokat korán, az elsők között kapták meg.

A harmadik oltást a fővárosban a centrumkórházakban, a megyékben a megyei kórházakban lehet felvenni, ahová online lehet időpontot foglalni. Ezeken az oltópontokon mindegyik olyan vakcina típus elérhető lesz, ami a harmadik oltásokhoz felhasználható.

A harmadik oltást a háziorvosoktól is lehet igényelni, számukra az igények alapján a Megyei Oltási Munkacsoportok biztosítják majd a szükséges vakcinát.

A regisztráció továbbra is online történik itt: https://www.eeszt.gov.hu/hu/covid-oltas-idopontfoglalas

A harmadik oltásra azok a 18 év feletti személyek  fognak tudni regisztrálni, akinek eltelt legalább 4 hónap a második oltástól számítva és mindkét oltását Magyarországon kapták meg.

Azt, hogy ki milyen típusú oltóanyagot kap harmadik oltásnak, a szakmai ajánlást figyelembe véve az oltóorvos dönti el a helyszínen. A szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva. Erőteljesebb immunválasz várható ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak.

Első és második oltásra használt vakcinaHarmadik oltásra javasolt vakcina
AstraZeneca (vektorvakcina)Pfizer, Moderna, Sinopharm, AstraZeneca
Janssen (vektorvakcina)Pfizer, Moderna, Sinopharm, Janssen
Moderna (mRNS)Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Moderna
Pfizer (mRNS)Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Pfizer
Sinopharm (inaktivált)Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm
Szputnyik (vektorvakcina)Pfizer, Moderna, Sinopharm, Szputnyik
Forrás: koronavirus.gov.hu

Bővebb információ a cikk forráshelyén: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszag-az-elso-ahol-mar-harmadik-oltasra-lehet-idopontot-foglalni