Sávout ünneplése a Jaffe Zsidó Családsegítő szervezésében

A Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat megint családi napot szervez vasárnap, június 9-én, két helyszínen és finn önkéntesekkel. Az időzítés oka: jön a Sávout, ami az idén június 11-13 között lesz.

A Sávout  a Tóraadás Ünnepe, Pészach után ötven nappal (7 héttel), ezért Hetek Ünnepének is hívják. Ez az „ómerszámlálás” ideje is, amikor a learatott árpából minden nap egy kalászt félretesznek, és hét kalászból egy kévét (ómert) fonnak. Sávoutkor összegyűlik a hét kéve, ekkor sütik az új kenyeret.

A Jaffe családsegítő Sávouti ünneplése június 9-én, vasárnap a Benjámin óvodában kezdődik illetve később a MERKAZ-ban. A rendezvén lebonyolítását a program munkatársai, a házigazdáik és több int 20 a finn önkéntes fogja segíteni.

A Benjámin óvodában 11.00 – 13.30 között lesznek játékos programok, mint pl. arcfestés, mászófal, pontgyűjtő állomások, illetve értékes nyereményért játékos állomásokon pontokat lehet gyűjteni. Majd 14.00 – 17.00 között a MERKAZ-ban a népszerű közös pizzázást Sávout-tematikájú kreatív játékok, színezés, beszélgetések követik. Erre az alkalomra Linnea és Eero, a Jaffe kitartó finn önkéntesei elhívtak 20 önkéntes honfitásukat, akik  meglepetés ajándékokkal kedveskednek majd a Jaffe által támogatott családoknak.

A gyereket ilyenkor olyan kreatív játékokat játszanak, amelyek a kőtáblák, kalászok, kenyér szimbólumai jelennek meg, illetve a gyümölcsök, hiszen ez már a gyümölcsök betakarításának is az ideje.

Jellemzik az ünnepet a tejes ételek, aminek többféle magyarázata van. Egyik, hogy amikor a zsidók megkapták a Tórát a Sínai hegyen és visszatértek a táborukba, nem ehettek a húsokból és nem használhatták az edényeiket, mert innentől kezdve már a kóserság szabályai szerint kellett volna főzniük – és amíg ki nem kóserolták az edényeket, addig sajtokat, tejet tudtak fogyasztani (húsokat nem). A kabbalisztikus magyarázatért pedig érdemes ellátogatni a Kibic Magazin korábbi cikkére. És mert akkor kapták a zsidók a Tórát a tíz parancsolattal, ezért az ünnep első éjszakája jelképesen vagy ténylegesen a Tóra és a tudás egész éjszakán át tartó tanulmányozásával telik. Erre az alkalomra a JCC Budapest – Bálint Zsidó Közösségi Ház is készül, méghozzá így: Sávout: a Bálint Ház Éjszakája.