Családjainkat is érinti a krízis

A MAZS Alapítvány JAFFE Zsidó Családsegítő Szolgálatának három szociális szakembere jelenleg 150 család gondozásán dolgozik. Ezekben a családokban 190 felnőtt és 273 gyermek él. A háztartások több mint 70%-a egykeresős. A szociális munka általánosan ismert támogató módjait nyújtja a JAFFE Családsegítő is – rezsitámogatást és mentális segítséget, amit a jelenlegi krízisben a leginkább rászorulók esetében kiegészített az online tanuláshoz szükséges eszközök támogatásával és élelmiszercsomaggal.

Az élet persze a koronavírus járvány mára már lassan megszokottá vált és állandósult krízisállapotához képest is tud olyan nehéz helyzeteket produkálni, amivel az amúgy is rászoruló, gondokkal küzdő családok nem tudnának megbirkózni. A JAFFE Családsegítőnek az ilyen helyzetek jelentik a legnagyobb kihívást.

„Általánosnak mondhatnám azt a sztereotípiát, hogy a zsidó emberek mind jómódban élnek. Nem is szokták érteni, amikor a munkánkról beszélünk, és úgy kezdjük, hogy nehézségekkel küzdő, nélkülöző zsidó családoknak segítünk. Pedig sajnos sok, gyermeket nevelő zsidó család szorul segítségre.” – mondja Körmendi Gábor, a JAFFE Családsegítő Szolgálat vezetője. „Én korábban a szakma számos területén dolgoztam már, utoljára hajléktalan ellátásban, ami köztudottan nagyon nehéz munka. Elég edzett a lelkem, de azért így is beleremegek néha azokba a helyzetekbe, amelyekben segítséget kell nyújtanunk. Nemrégiben egy kliensünknek, aki állandósult és súlyos betegséggel élő gyerekeket nevel, azt kellett megoldania, hogy egyik gyermeke kórházi kezelés után steril lakásba tudjon hazatérni lábadozni. Erre a szülőnek egyedülállóként esélye sem lett volna. Óriási öröm és siker volt, hogy a JAFFE Családsegítő egyik nagylelkű támogatójának köszönhetően tudtunk segíteni.” – meséli Gábor, majd kitér a pillanatnyilag megélt koronavírus-valóságra is:

„A jelenlegi krízisben az általunk gondozott családok életében is – mint mindenütt – méginkább felerősödnek a társadalmi egyenlőtlenség részletei. Ahogy az iskolák átálltak az online tanulásra, egyből kiderült, hogy a háztartások technikai felszereltség szempontjából nem fognak megfelelni ennek a kihívásnak. Képzeljük el az átlagos felállású családot: ha csak az egyik szülő olyan szerencsés, hogy megmarad a munkája, és dolgozhat otthonról, és emellett kettő gyerek tanul otthonról, ahhoz minimum 3 jól működő számítógép szükséges. A JAFFE által gondozott családoknál ez sajnos messziről sincs meg. Így a leginkább rászorulók esetében kiegészítettük a szokásos támogatási módokat az online tanuláshoz szükséges eszközök támogatásával. Ehhez kaptunk segítséget a közösségtől is: sokan reagáltak a kérésünkre, és ajánlották fel használt számítógépüket, amiért mind a családok, mind mi nagyon hálásak vagyunk.

Érkezett sok kérés élelmiszer támogatással kapcsolatban, és most azon is dolgozunk, hogy melegételt tudjunk a legszegényebbeknek biztosítani. Sajnos néhány családban az eddigi nehézségeket tetézte a munkahely átmeneti vagy végleges elveszítése, ami miatt az eddig még viszonylag jól boldogulók ajtaján is bekopogtatott a bizonytalanság. Akik nem saját ingatlanukban élnek, azoknak a lakhatásuk is időlegesen veszélybe került, ami pont elég ahhoz, hogy a család elkezdjen lefelé csúszni a társadalmi ranglétrán.

Egyik kliensünk elvált anyukaként neveli kettő lányát. Egy pizzériában dolgozott, ahol a koronavírus járvány miatt lecsökkentették az alkalmazottak számát, ezért átmenetileg felfüggesztették az állását. Bár folyamatosan keresi az új munkahelyet, ebben a helyzetben most sehol nem tud elhelyezkedni. Önkormányzati albérletben élnek és lakbér hátralékuk van, ami miatt már a kilakoltatástól is tartaniuk kell, mert bár elméletileg van lehetőség egyszeri alkalommal fizetési felfüggesztést kérni, de a járvány miatt az ilyen jellegű adminisztrációnak is hosszasabb az átfutása. Miután alaposan megvizsgáltuk mi is a helyzetet, a családnak a szokásos támogatásunk kétszeresét tudtuk adni, ezzel legalább időlegesen megmenekültek a kilakoltatástól.

Összességében a JAFFE Családsegítőnek így most több kérésre kell válaszolni, a közösség segítségére és összefogására még nagyobb szükség lett. Mi mindent megteszünk azért, hogy tudjunk a szükségben segíteni, és indokolt esetekben készek vagyunk emelt krízis támogatást adni.”

A Családsegítő folyamatosan várja a segítségre szoruló, gyermekes családok jelentkezését. Azoknak a zsidó származású, vallású és kötődésű családoknak tudunk segíteni, akik 25 év alatti nappali tagozatos tanulót, vagy alapképzést követően érettségit adó tanulmányokat folytató tanulót nevelnek. Támogatni tudjuk a 25 év alatti másképességű (testi és/vagy szellemi fogyatékossággal élő) gyermeket, fiatalt nevelő családokat is. Továbbá az állami gondozásba került, gyámság alatt lévő, vagy nevelőszülőknél élő zsidó gyermekek támogatására is van lehetőségünk, amennyiben még nem múlt el 25 éves és tanulói jogviszonnyal rendelkezik.

A JAFFE Zsidó Családsegítőt a jaffejfs@mazs.hu email címen illetve a +36 (1) 599-9190-es telefonszámon lehet elérni.