Idős korunk félelmei és ahogyan rájuk felkészülhetünk

A demenciáról tartott prezentációt a Modus Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyarországi Zsidó Szociális Segély (MAZS) Alapítvány szakemberei részére, akik holokauszt túlélők gondozását és ápolását biztosítják.

Nagyon inspiráló és hasznos beszélgetés volt, amit köszönünk szépen Cserbán Józsefné Ancsának!

Mivel a MAZS Alapítvány hiánypótló munkát végez az idősgondozás területén, ezért munkatársainkat kiemelten foglalkoztat minden, az időskorral kapcsolatos témakör.

A Modus célja, hogy növelje a különböző humánszolgáltatások minőségét és eredményességét. Egyik legfontosabb programja a demencia program. Hazánkban egyre növekvő probléma a demenciákban, az Alzheimer-kórban szenvedők megfelelő ellátása. Becslések szerint 200-250 000 ember lehet érintett, és ekkor még nem beszéltünk a családtagok számáról.

A fokozódó gondozási szükséglettel a szociális és egészségügyi ellátórendszer nem képes lépést tartani, így nagymértékű feladat hárul a családtagokra, a beteg környezetére. Legtöbb esetben a betegség felkészületlenül éri az embereket és számos nehézséggel kell megküzdeniük, amely során nem minden esetben biztosított a hiteles információ és a megfelelő segítség elérhetősége.

A Modus Alapítvány DemenSzia csapata külső szakértők bevonásával DemenSzia videósorozatot készít. A videók célja a demencia témakörében felmerülő kérdések közérthető feldolgozása, a demenciával élők otthoni gondozásának támogatása a megfelelő információk és a mindennapi gondozás kihívásaira adható megoldások közvetítésével.

A Modus Alapítvány demencia témakörben DemenSzia videoblogot tart fenn, amit egyre bővít. A grafikán egy ősz hajú férfit megjelenítő rajzolt grafika látható egy filmlejátszó jellel.
A Modus Alapítvány honlapján található infografika leírja a tevékenységük legfontosabb területeit

A Modus Alapítvány másik kulcsfontosságú témája az „Aktív Idősödés”. A legtöbb ember egészségesen születik, egészségben tölti éveit és nem is gondol arra, hogy ez nem lesz így örökké. Mivel nem gondolunk rá, a háttérbe szorulnak azok a fontos életmóddal és életvitellel kapcsolatos tevékenységek, amelyek megalapozhatják egészséges és aktív időskorunkat. Az egészség védelmét nem elegendő időskorban elkezdeni, gondolnunk kell testünk, lelkünk és memóriánk védelmére már sokkal korábban. De soha sem túl késő foglalkozni önmagunk jó egészségi állapotának megőrzésével és javításával!

Annak, aki szeretné elkerülni, hogy betegségben, fájdalmakkal élje időskori éveit, érdemes felkészülni. Ehhez ad támpontokat „Aktív Idősödés” tanulóprogramjuk. Érdemes azoknak is végigböngészni ezeket az oldalakat, akiket a saját  életkoruk vagy valamelyik szerettük érintettsége miatt foglalkoztat a téma.

Ajánljuk szeretettel ezeket a fontos tudnivalókat. 🙂

***

A MAZS Alapítvány 199-ben azzal a céllal jött létre, hogy a zsidó holokauszt túlélőknek otthoni szolgáltatásokkal lehetővé tegyék, hogy a saját otthonaikban kellő méltósággal, a lehető legjobb életminőségben éljék életüket.