A roma holokausztra, a porrajmos-ra emlékezünk

„Az Európai Roma Holokauszt Emléknapon a holokauszt több százezer roma áldozatára emlékezünk, akiket a náci rezsim megkínzott vagy meggyilkolt.” írják közös nyilatkozatukban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Věra Jourová, az értékekért és átláthatóságért felelős alelnök és Helena Dalli, az egyenlőségért felelős biztos.

„Soha nem feledhetjük a holokauszt idején a romák üldöztetését. Nem hunyhatunk szemet a kihívások és a diszkrimináció felett sem, amelyekkel a roma kisebbségnek még mindig szembe kell néznie. Szorosan együttműködünk tagállamainkkal a cigányellenesség elleni küzdelemben. Idén bemutatjuk a nemzeti roma stratégiák első értékelését. Uniós szinten törekszünk a nyitottságra, a toleranciára és az emberi méltóság tiszteletben tartására minden ember számára. Csak ebben a szellemben vehetjük fel a harcot a rasszizmus és a megkülönböztetés ellen.”

Augusztus 2-át a Cigány Világszövetség 1972-ben nyilvánította a roma holokauszt emléknapjává, arra emlékezve, hogy 1944. augusztus 3-ára virradóra, egyetlen éjszaka alatt több mint háromezer romát és szintit gyilkoltak meg a nácik az auschwitz-birkenaui haláltábor 13-as és 27-as blokkjában.

A holokauszt ideje alatt a megszállt Európában a nácik kb. 500 000 romát és szintit gyilkoltak meg – az áldozatok száma az akkori európai roma összlakosság legalább negyedét jelentette.

2015-ben az Európai Parlament is a porrajmos emléknapjáva emelte augusztus 2-át.

Forrás: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/STATEMENT_22_4764

Kép: Páva utcai Holokauszt Emlékközpont