Konferencia a traumakutatás új lehetőségeiről: a Vészkorszak Árvái című könyv alapján

A JCC Budapest – Bálint Házban 2022. április 14-én, csütörtökön 14.00 – 17.00 óra között konferenciát szerveznek „A traumakutatás új lehetőségei a szociális munkában” címmel.

A konferencia hátterét a „Vészkorszak árvái: a magyarországi zsidó árvaházak és gyermekotthonok emlékezete” című könyv adja, mely 2019-ben a Nácizmus Üldözötteinek Bizottsága (NÜB) és partnerei által szervezett Árvaházi Találkozót követő (Gombocz Eszter, Vörös Kata, Lénárt András és Dombi Gábor által készített) interjúkból szerkesztett meg Bányai Viktória, Frojimovics Kinga és Gombocz Eszter.

A konferencia programja:

A program házigazdája: Talyigás Katalin   

14.00-14.15 MegnyitóHáberman Zoltán egyetemi docens, Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem 

14.15-15.00 Panelbeszélgetés történészekkel – a könyv rövid bemutatása: Hogyan járultak hozzá az árvaházak ahhoz, hogy a legsúlyosabb traumát, a szülők elvesztésének fájdalmát enyhítsék, és az ott nevelt fiatalok a további életükben helytálljanak? Eredmények és kudarcok az akkori árvaházakban; üzenetek a mai gyermekvédelemben dolgozóknak. Előadók: Bányai Viktória, Frojimovics Kinga, Lénárt András, Dombi Gábor 

15.00-15.20 Kávészünet 

Egykori növendékek személyes emlékei

„Kötődésük évtizedek múltán is bámulatosan erős és meghatározó a nagyon korai, töredékes mozaik jellegű emlékeikhez, a gyermekotthoni, árvaházi időszakhoz.” 

15.20 Dalos György író (Berlin),   

15.30 Bársony Éva újságíró,  

15.40 Landeszman György rabbi (Toronto)

15.50 Eli Heller üzletember (Izrael) 

16.00 Jövőbeli tervek

Rácz Andrea egyetemi docens tanszékvezető: A tudatos traumakezelés a gyermekvédelemben 

16.30 Bemutatkozik az ELTE TáTK Társadalmi Traumák KutatócsoportKövér-Van Til Ágnes egyetemi docens, ELTE; Háberman Zoltán egyetemi adjunktus, ELTE; Indriens Krisztián egyetemi adjunktus, ELTE; 

17.00 Zárás

Regisztrálás: A REGISZTRÁCIÓT KÖVETŐEN ZOOM-ON IS LEHET MEGHALLGATNI A KONFERENCIÁT:
https://forms.office.com/r/k6pvSiFFxK

Program:
https://sway.office.com/XHQOP33zBFv8Abmu

A szervezők azt kérik, hogy a Konferencián csak egészségesen vegyenek részt. A résztvevők maszk viselésével csökkenthetik  a fertőzések kockázatát. Előreláthatóan csak a regisztrált résztvevők léphetnek be a konferenciaterembe.