Fény/törés

A Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából Fény/Törés című különleges programmal készül a Személyes Történelem Produkció, melyet január 27-én és 28-án 19 órától rendeznek meg. A program apropóját az adja, hogy néhány héttel a budapesti gettó felszabadításának emléknapját követően ezen a január végi csütörtökön a holokauszt áldozataira és a szörnyűségek túlélőire emlékezik az egész világ.

Generációk között átívelve középiskolás fiatalok mesélik el a holokausztot túlélők személyes történeteit, és vezetik végig az érdeklődőket a Klauzál téren, vagyis az egykori budapesti gettó emblematikus helyszínén. A nézők ezen a formabontó színházi sétán vehetnek részt, és kísérhetik el a fiatal színészeket az emlékezés színhelyeire.

A séta az Erzsébetvárosi Zsidó Helytörténeti tárból indul – immár negyedik éve, és a budapesti programmal összehangoltan így sétálnak Prágában, Amszterdamban, Koppenhágában és Berlinben az ottani gettók helyszínén, az emlékezet jegyében.

A program részletet a Személyes Történelem Produkció weboldalán lehet olvasni. A produkció partnere a Theater na de Dam, az Itt és Most Társulat, a Csányi5, az Életmenete Alapítvány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alap, a European Education and Culture and Executive Agency, a Dutch Jewish Humanitarian Fund, a Massolit Budapest Bookstore&Café és a JCC Budapest – Bálint Ház, mely utóbbi web- és Facebook oldalán szintén meg lehet találni a programmal kapcsolatos tudnivalókat.