Senki sem tenné be a gyerekét egy csónakba a tengeren – csak akkor, ha a szárazföldön nagyobb veszélyben van*

Ma van a menekültek világnapja.

2000. december 4-én az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése a menekültek világnapjává nevezte ki június 20-át, amit 2001. óta minden évben megünnepelnek. A 2001-es év különleges voltát adta, hogy egyúttal az 1951. július 28-án Genfben aláírásra került menekültügyi egyezmény 50. évfordulójára is emlékeztek. E mellett a június 20-i dátumot azért választották, mert az egybeesik az afrikai menekültek napjával.

Minden év június 20-án az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa és számtalan civil szervezet emlékezik meg a napról. Céljuk felhívni a figyelmet arra a több millió menekültre és kitelepítettre, akik háború, üldözés vagy egyéb konfliktusok miatt kényszerültek elhagyni otthonaikat.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa minden évben kiválaszt egy témát (jelmondatot) és az eseményeket e köré a téma köré szervezik az egész világon. A 2022-es év jelmondata ez: „Minden egyes cselekedetünk számít!”

Az idei évben ezt a felhívást talán közelebbinek érezhetjük, mint eddig bármikor. Az Ukrajna elleni háború miatt a kb. 44 milliós lakosságból 13 millióan lettek menekültek – közel 5 millióan elhagyták Ukrajnát, a többiek pedig az országuk határain belül lettek földönfutók. Magyarországra kb. 600.000 ukrán menekült érkezett február óta.

A háború sajnos még nem ért véget. A menekülteknek továbbra is szükségük van az emberségre, a befogadásra, a szolidaritásra – mindarra a pluszra, amivel a nehézségeiken valamelyest enyhíteni tudunk a saját erőforrásainkhoz mérten. Van, aki önkéntesként segít; van aki pénzt utal; van, aki a ruháiból adományoz; van, aki befogad.

A zsidó szervezetek a kezdetektől aktívan részt vettek a segítésben: többek között partnereink, a JCC Budapest- Bálint Ház, az Adománytaxi és a MAZSIHISZ is számos módon folyamatosan dolgozik azon, hogy a lehető legjobb módon segítsenek. Reméljük, hogy a mai napon megint többeknek jut eszébe, hogy a háború még mindig tart, és segíteni mindenki tud, aki akar.

„Üdvözöld az idegent. Védd a menekültet.” (HIAS)

Forrás: Európai Tanács és ENSZ Menekültügyi Bizottsága közös videója

* Az írásnak címként szolgáló idézet forrása Warsan Shire, brit író.