Izrael függetlenségi napja: Yom Ha Atzmaut

1948. május 14-én jelentette be David Ben-Gurion miniszterelnök Izrael Állam (Medinat Jiszráél) megalakulását.

A Yom Ha Atzmautot ünneplő programot, az Izrael Napot a Héber és Izraeli Kulturális Központ (MERKAZ) immár hagyományként rendezi meg minden évben a budapesti Szent István parkban. Most június első vasárnapján töltik meg a civil és egyházi szervezetek Újlipótváros szívét temérdek kulturális programmal kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Idén az évforduló mellett az emlékezésnek is teret ad rendezvény, hiszen a Holokauszt 80. emlékévében vagyunk.

Az előző évek hagyományteremtő rendezvényei után a szervezők most is elhozzák a sokszínű izraeli kultúra legjavát: lesz izraeli konyhaművészet, sok izraeli zene és tánc, ugrálóvár és Tintanyúl koncert a kicsiknek, ifjúsági programok és sport a nagyobbaknak, illetve természetesen héber nyelvleckék és izraeli élményprogramok minden korosztály számára. A felnőtteket gondolatindító beszélgetésekkel várják zsidó filozófiáról és Izraelről. A délután megkoronázásaként pedig egy csodás duót hallgatnak meg az fesztiválozók: Tel-Avivból érkezik Rotem Benda Greenglick és Yoav Ben David.

A MAZS Alapítvány is készül saját programokkal:

  • Ragasszuk fel az izraeli zászlót kék-fehér szivecskékből
  • Kavics Mandalák fehérre kékkel
  • Izrael 76 sport kvíz (magyar és angol)
  • Narancsliget újrahasznosítós kvíz (magyar és angol)
  • Az Élet Nagy Kérdései – online kvíz. A sikeres kitöltők közott 10.000 ft értékben Narancsliget ajéndékutalványt sorsolunk ki
  • zsákbamacska
  • beszélgetés a MAZS programjairól

Az Izrael Nap programjairól több mint 30 szervezet, megannyi partner és kiállító összefogása gondoskodik. A programok részletes leírását a rendezvény Facebook eseményél lehet olvasni – ide a fenti linkre vagy a lentiképre kattintva lehet navigálni.