Elfelejteni a holokausztot annyi, mint kétszer gyilkolni

“Elfelejteni a Holokausztot annyi, mint kétszer gyilkolni”, írta Elie Weisel, Nobel béke díjas, holokauszt túlélő.

Ma, április hetedikén van a holokauszt nemzetközi emléknapja. Ma szerte a világon sokan gyújtanak gyertyát a holokauszt áldozataira emlékezve.  Az elpusztított 6 millió ember az akkori zsidóság felét jelentette.

A Yom HaShoah napján különleges sárga gyertyákat gyújtunk, amelyek mindegyikéhez egy név tartozik. Azoknak a meggyilkolt embereknek a neve, akiknek nem maradt egyetlen élő hozzátartozója sem. A sárga szín a sárga csillagot idézi, amit a zsidóknak kellett hordaniuk – és minden egyes gyertya egy életet jelent. És minden egyes élet az összes áldozatot. Így szeretnénk megemlékezni és soha el nem felejteni azokat, akiket meggyilkoltak. Emlékezni minden egyes emberre: a nevükre, arra, hogy a számok mögött életek voltak.

Ma a MAZS Alapítvány teljes csapata közösen gyújtott gyertyákat és emlékezett.

Mi, a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítványnál, azokért dolgozunk, akik túlélték ezt a tragédiát és feladatunk biztosítani, hogy ők minél tovább élhessenek méltóságban, az otthonaik biztonságában. De sose felejtsük azokat, akik nem élték túl a történelem legsötétebb időszakát. A Sárga Gyertyák nekik állítanak mementót: a még mindig fölfoghatatlan brutalitással elpusztított gondolatoknak, érzéseknek, ötleteknek, szokásoknak, ideáloknak, terveknek és álmoknak.

Arra is kell emlékeznünk, hogy az olyan emberi tragédiák, mint a holokauszt, nem gyilkosságokkal kezdődtek – hanem a megbélyegzéssel, a gyűlöletbeszéddel, a félre fordított tekintetekkel.

Mindig legyen a szemünk előtt, hogy minden embert egyenlő szabadság, méltóság és jogok illetnek meg. Azért is muszáj emlékeznünk, hogy az emberiség soha ne tévedjen erre az útra még egyszer. Soha.

Taly Shaul, a MAZS Alapítvány igazgatója

#weremember  #neverforget  #nemfelejtunk #yellowcandles  #maccabivac