A PURIM a zsidóság megmenekülés-ünnepe

A történet a bibliai Eszter Könyvében található. A Purim szó jelentése: sorsvetés. A Perzsiában játszódó események azon pillanatára utal, amikor Hámán – a regnáló Áhásvéros király főtanácsosa – kockával sorsot vetett, hogy eldöntse, mely nap lesz megfelelő a tartományokban élő, általa gyűlölt zsidók kiirtására.

A történet hőse Eszter, a zsidó lány, aki identitását álcázva nagybátyja, Mordeháj segítségével bekerül a palotába és származása ellenére királyné lesz. Mordeháj egy összeesküvés leleplezésével megszerzi ugyan a király bizalmát, de Hámán haragját is, mert főtanácsossá választásakor nem borul le előtte. Hámán dühét aztán minden zsidóra kiterjeszti, és tervet eszel ki a kiirtásukra.

Amikor leleplezik Hámán összeesküvését, Eszter bátorsága és közbenjárása menti meg a zsidókat. A történet végén Hámánt kivégzik, a zsidók pedig megmenekülnek.

Ezt a történetet ünnepli a Purim, aminek négy micvája (parancsolata) van: meg kell hallgatni Eszter Könyvének felolvasását, lakomát kell ülni, ételajándékokat kell küldeni és adományt kell adni.

Az ünnep jellegzetes étele a hámántáska, ami egy háromszög alakú édes süti. Tárgya a kereplő, melynek hangja hivatott Hámán nevét túlzajongni, miközben a történetet felolvassák.

Az ünnep egyik kedvelt jellegzetessége a jelmezes bál – aminek több magyarázata is van, közülük egyik, hogy a Teremtő „rejtőzködött” a purimi esemény idején, még Eszter könyvében sem szerepel egyértelműen. A purimi bálra az idők során sokféle öltözet volt jellemző: maszkokat, színes kalapokat, fezt, bohócjelmezeket, a korra éppen jellemző foglalkozások ruháit vagy hősök jelmezeit vették magukra az emberek. Természetesen Eszter királyné és Mordeháj is divatosak tudtak és tudnak lenni ilyenkor.

Ha te is ünnepled a Purimot – gyere a Narancsliget Adománybolt jelmez részlegébe, ahol válogathatsz a mindennapi- vagy éppen a meglepő kategóriákban. Ráadásul a jelmezed ára adomány, amivel rászorulókat segítesz.

Jelmezek a Narancsliget Adományközpontban

Az idén Purim március 6-7-re esik, partnerünk, a Bálint Ház március 5-én tart Családi Purimot. Mindenkinek kellemes ünneplést!