Online gyógytornával bővültek a MAZS szolgáltatásai

Alkalmazkodva a koronavírus járvány miatt megváltozott helyzethez és a szükségessé vált fokozott óvintézkedésekhez, a MAZS Alapítvány Holokauszt Túlélőket Támogató programjának gyógytorna szolgáltatása on-line üzemmóddal bővült. Április végéig közel 60 szakképzett gyógytornász kapcsolódott be sikeresen a virtuális gyógytorna rendszerbe, és vette fel vagy folytatta  a korábban megkezdett kapcsolatot az Alapítvány klienseivel. 

Ahogy az Alapítvány egyik támogatottja megfogalmazta: „Nagyon fontos, hogy továbbra is tudom végezni a gyógytornát, mert amúgy sem mennék ki az utcára most, de muszáj valahogy mozognom egy kicsit, hogy valamennyire karban tudjam magam tartani. Megnyugtató, hogy a gyógytornászommal nem csak beszélni tudok, de már a tornát is tudom csinálni.  Jó látni őt, így az elzártság érzése is kevésbé rossz, egy kicsit normálisabbnak tűnik így a helyzet…”

Azon idősek számára, akik nem igényelnek személyre szabott gyógytornát, de szeretnének mozogni, továbbra is nyitva áll a Bálint Ház virtuális tere: a Salom Klub online szenior tornát, osteoporosis tornát és jógát is kínál számukra. A bezártságot enyhíthetik a Salom klub további online programjai, amelyek között van virtuális séta és különböző online előadások is.

Az Alapítvány természetesen nem csak virtuális segítséget nyújt, hanem továbbra is biztosítja otthoni gondozási szolgáltatásait klienseinek a koronavírus-járvány miatt szükséges óvintézkedések betartásával. Emellett, a MAZS a járvány kezdetekor több száz egyedül élő kliensének küldött élelmiszercsomagot, majd kétezer többször használatos textil maszkot továbbított támogatottjai részére. A közeljövőben pedig ezer tisztítószer csomagot juttat el a klienseknek, a koronavírus-járvány miatt speciális higiénés termékekkel kiegészítve. Az Alapítvány minden dolgozójának, kliensének és szerződött partnerének felhívja figyelmét a higiéniai szabályok betartására.

A járvány ideje alatt a MAZS folyamatos kapcsolatot tart azokkal a szervezetekkel, szakemberekkel, intézményekkel, akik képesek segítséget nyújtani az idősebb generációnak. Munkatársaink folyamatosan egyeztetnek a zsidó hitközségekkel, a helyi önkormányzatokkal, a háziorvosokkal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, valamint figyelemmel kísérik a legfrissebb szakmai ajánlásokat.

A közel 1,5 hónapja tartó veszélyhelyzet és az izoláció rendkívüli terhet jelent az idősebb generáció számára. A MAZS Alapítvány szolgáltatásai a terhek egy részét képesek enyhíteni, ám a család segítő szerepe, támogatása és érdeklődése ebben az időszakban felbecsülhetetlen értékkel bír az idősek számára. Az Alapítvány ezért kéri, hogy lehetőségei szerint most mindenki segítse idős szeretteit. A közös segítség és figyelem teszi lehetővé, hogy a rendkívüli helyzetben munkatársaink kiemelten fordulhassanak azok felé, akik hozzátartozó híján kizárólag a MAZS Alapítványra számíthatnak.