COVID védőoltással kapcsolatos tudnivalók

A koronavírus elleni védőoltásra online módon regisztrálni itt lehet:
www.vakcinainfo.gov.hu.

Február 4-én elkezdődött a regisztrált legidősebbek oltása. Őket a háziorvosuk értesítette vagy értesíti az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről, amely lehet a kórházi oltópont vagy a háziorvosi rendelő, vagy az idős ember otthona is. A háziorvosok az oltandó személyeket a központilag kiküldött lista alapján hívják meg az oltásra.

A kórházi oltópontokon jelenleg Pfizer-vakcinával oltanak, amelyből az első oltást követő 21. napon kell beadni a második oltást; a háziorvosok pedig most Moderna-vakcinával oltanak, amelyből az első oltást követő 28. napon kell beadni a második oltást.
Az oltóanyagokat nem lehet felcserélni, az első és a második oltást ugyanazon oltóanyaggal kell elvégezni. Ha a második oltást a tervezett időpontban valamilyen oknál fogva nem lehet beadni (pl. akut betegség, akadályoztatás esetén), akkor az oltóorvossal megbeszélt időpontban kell bepótolni.

Az oltásra az ügyintézés gyorsítása érdekében érdemes kinyomtatva magunkkal hozni az oltáshoz szükséges nyilatkozatot, amit itt lehet letölteni: https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/_hozzajarulo_nyilatkozat_vedooltashoz_0.pdf

Érdemes végigondolni az oltás szempontjából fontos kérdéseket, ezek:
krónikus betegség megléte, az elmúlt 3 hónapban történt súlyos betegség vagy az utóbbi 2 hétben kialakult akut betegség, illetve a rendszeresen szedett gyógyszerek. Fontos az oltás során említeni, hogy immunrendszert gyengítő kezelésben részesültünk-e.

A kórházi oltópontra, orvosi rendelőbe vigyük magunkkal a személyazonosító iratot és a TAJ-kártyát is!

Aki injekció vagy vérvétel alkalmával ájult már el, az most vigyan magával vizet és szőlőcukrot. Olyan öltözékben érdemes megjelenni, amiben a felkart szabaddá lehet tenni. Az oltást az általunk választott felkarba adják be, utána pedig 30 percig megfigyelésre kötelező még ott maradni a lehetséges reakciók megfigyelésére.

A koronavírus elleni védettség kialakulásához általában két oltásra van szükség. Már az első oltás is kivált egy bizonyos védettséget, de az oltottak teljes védelme csak a vakcina második adagját követően alakul ki, várhatóan 1-2 héten belül. 100%-os hatékonyságú vakcina nem létezik, így előfordulhat, hogy lesznek olyanok, akik mégis megfertőződnek – ők azonban nem betegszenek meg majd súlyosan.

Az oltás helyszínén maszkban kell megjelenni és figyelni kell a kötelező távolság megtartására. Fontos, hogy mindenki időben érkezzen a megadott oltási időpontra.

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/mit-kell-tudni-regisztralt-legidosebbek-oltasarol