A CLAIMS CONFERENCE ebben az évben 720 millió dollárral támogatja a holokauszt túlélőket világszerte

A CLAIMS CONFERENCE BEJELENTETTE, HOGY $720 MILLIÓ DOLLÁRRAL (USD) TÁMOGAT 300 SZOCIÁLIS JÓLÉTI SZERVEZETET VILÁGSZERTE, HOGY EZZEL A HOLOKAUSZT TÚLÉLŐKET SEGÍTSE.

A Claims Conference sajtóközleménye:

A juttatás részét képezi közel $47 millió dollár (USD), amelyet Ukrajnában szociális jóléti szolgáltatásokra kívánnak fordítani, minthogy a Claim Conference továbbra is elkötelezett,  hogy támogassa a Holokauszt túlélőket a közelgő fenyegetettséggel szemben.

New York, New Yok: 2022. március 2. – Gideon Taylor, a Claims Conference elnöke ma bejelentette, hogy $720 millió USD-t különítenek el több mint 300 szociális szervezet részére világszerte, hogy támogassák és segítsék az otthoni/házi gondozást és egyéb támogató szolgáltatásokat a sérülékeny helyzetű Holokauszt túlélők számára. Gideon Taylor elmondta: „Büszkék vagyunk bejelenteni ezt a jelentős összegű juttatást azokban az időkben, amikor ezen pénzalapok kritikusak az egyre fogyatkozó túlélő népességünk magas korára, szegénységére és egyre növekvő kiszolgáltatottságára való tekintettel, valamint azért, mert továbbra is folyamatos bizonytalansággal, és a COVID-19 fenyegetésével kell szembesülniük. Tisztában vagyunk vele, hogy ezen pénzalap jelentős támogatást jelent ezekben a nehéz időkben.”

Az utóbbi években a német kormánnyal való tárgyalások során a Claims Conference hangoztatta az otthoni ápolás növelésének sürgető szükségességét úgy az Amerikai Egyesült Államokban élő túlélők számára, mint világszerte bárhol. Jelen elkülönített juttatás szociális jóléti szervezeteknek kerül kiosztásra olyan régiókban, ahol jelentős számú túlélő él, ezzel biztostva, hogy a Holokauszt túlélők számára olyan alapvető szolgáltatások legyenek elérhetők mint az otthoni gondozás, gyógyszeres ellátás, sürgősségi segítség és élelmezés. Ezen alapvető szolgáltatásokra szánt pénzügyi alap elengedhetetlen mentőövet biztosít a törékeny, idős, rászoruló Holokauszt túlélők számára világszerte, lehetővé téve számukra, hogy hátralévő napjaikat méltóságban tudják leélni – amelyet fiatalságukban elvettek tőlük.

Greg Schneider, a Claims Conference ügyvezető alelnöke elmondta „A túlélőket támogatjuk, bárhol éljenek is,  akár háború súlytotta területen, vagy konfliktus zónában, akadályt nem ismervén. Legyen szó akár a jelen pandémiáról, vagy inflációról, háborús fenyegetettségről, elkötelezettek vagyunk, hogy az idős rászoruló Holokauszt túlélőknek otthoni gondozást, ételt és gyógyszeres ellátást biztosítsunk. Továbbra is  harcolunk az elkövetkezendő években is biztosítva azt, hogy minden túlélő megkapja azt a gondoskodást, amit megérdemel.”

Ez a legjelentősebb pénzalap jelenti a legnagyobb összeget egy év alatt a világ bármely támogatást nyújtó szervezettől, és a legnagyobb összeget, amelyet valaha a Claims Conference számára egy év alatt elkülönítettek. 2021-ben a Claims Conference $653 millió dollárt osztott szét több mint 300 sociális szolgáltatásokat nyújtó ügynökség között világszerte. A Claims Conference becslései szerint ebben az évben a pénzalapok az adományokon és partner szervezeteken keresztül közel 120.000 túlélőhőz jutnak el.

Magyarországon több mint 19 millió eurót fordítanak szocializációs programokra és a náci zsidó áldozatoknak nyújtott szociális segélyprogram folytatására.

Mark Sisisky, az Amerikai Joint (JDC) elnöke elmondta: „Nem tudom eleget hangsúlyozni, mennyire meghatározóak ezek az életmentő pénzalapok a Claims Conference részéről ahhoz, hogy biztosítani tudjuk a túlélők jólétét a volt Szovjetunióban. Amint azt Ukrajnában és az egész régióban láthatjuk, krízishelyzetek a pillanat  töredéke alatt kirobbanhatnak, tovább rontva a túlélők és más idősek helyzetét, növelve szükségleteiket. Azon szolgáltatások, amelyeket mi biztosítunk számukra a Claims Conference-el együttműködve szó szerint az ellátás, a gondozás mentőöve, méltóság és remény egy jobb jövőért.”

Marian Turski, auschwitzi túlélő és a Tárgyalási Küldöttség tagja elmondta: „A Claims Conference által kialkudott, és a szociális jólétért dolgozó ügynökségek részére elkülönített pénzalapokat arra használják, hogy életfenntartó szociális szolgáltatásokat nyújtsanak a rászoruló Soá túlélők számára világszerte, kiváló és elkötelezett ügynökségeken keresztül. Hazámban, Lengyelországban, például magam is meggyőződhettem arról, hogy ezek a szolgáltatások milyen tartós hatással voltak a túlélők életére az elmúlt két évben, kiváltképp a felfutó pandémia hatása alatt”.

Stuart Eizenstat Nagykövet, kiemelkedő tárgyalója a Claims Conference Tárgyalási Küldöttségének, megállapította: „Mint a Claims Conference küldöttségének hosszú távú tárgyalója büszke vagyok arra, hogy vezethetem ezt a túlélőkből, non-profit szervezeti vezetőkből és a Claims Conference munkatársaiból álló elkötelezett csapatot azon folyamatos küldetésben, hogy szolgáltatást és gondozást biztosítsunk a Holokauszt túlélők számára. Tárgyalásaink a német kormánnyal elengedhetetlenek a túlélők gondozása és jóléte szempontjából. Elkötelezettek vagyunk, hogy tovább küzdjünk a túlélők ezen utolsó generációjának gondozása érdekében világszerte.”

A Claims Conference továbbra is biztosítja a túlélők közvetlen kárpótlását. A Claims Conference-t 23 nagyobb zsidó szervezet alapította meg 1951-ben, válaszul a Nyugatnémet kormány ígéretére, miszerint „anyagi jóvátételt” tesz a Holokauszt zsidó túlélőinek számára. A Claims Conference a világ zsidóságát képviseli a kárpótlási és kártérítési tárgyalásokban a Holokauszt túlélők és azok örököseinek javára.

További információért a Claims Conference-ről kérjük látogasson el honlapunkra: www.claimscon.org

A Claims Conference-ről: A (Zsidó Anyagi Kövelések Németországgal Szembeni Tanácsa) Claims Conference egy non-profit szervezet, amelynek New Yorkban, Izraelben és Németországban vannak irodái. A szervezet kárpótlást biztosít a Holokauszt túlélők számára világszerte. 1951-ben alapították a 23 nagyobb zsidó szervezet képviselői. A Claims Conference tárgyal magánszemélyek és szervezetek képviseletében, és kártérítést fizet ki azoknak; valamint követeli a Holokauszt alatt elrabolt zsidó vagyon visszaszolgáltatását.

A Claims Conference tárgyalásainak köszönhetően 1952 óta a német kormány több mint $90 milliárd dollárt fizetett ki magánszemélyeknek kárpótlásként a nácik által elkövetett üldöztetés során elszenvedett sérelmekért, szenvedésekért és veszteségekért. 2021-ben a Claims Conference kb. $820 millió dollárt osztott szét kárpótlásként több mint 210.000 túlélőnek 83 országban, és több mint $650 millió dollár támogatást különített el kb. 300 olyan szociális szolgáltatásokat nyújtó ügynökség részére világszerte, amelyek elengedhetetlen szolgáltatásokat biztosítanak a Holokauszt túlélők részére – mint amilyen az otthoni/házi gondozás, az élelmiszer- vagy a gyógyszer támogatás.

Sajtó elérhetőségek:

Amerikai Egyesült Államok: Jamie Schaefer-Wilson Jamie.Schaefer-Wilson@claimscon.org; Noël Kepler: Noel.Kepler@claimscon.org; Jeff Simmons Jeff@anatgerstein.com; Joanna Gallai Joanna@anatgerstein.com;

Németország: Konrad Matschke Konrad.Matschke@claimscon.org; Cornelia Levi Cornelia.Levi@claimscon.org

Izrael és Oroszország: Anna Magin Anna@annamagin.com; Yuval Dadush yuval@scherfcom.com