Emlékezés fái a Szeretetotthon kertjében

A MAZS Alapítvány alapításának 30. évfordulója alkalmából fákat ültetett a Budapesti Zsidó Hitközség Újpesti Szeretetotthonának kertjében.

Az épület-komplexus magában foglalja az elsősorban a holokauszt túlélőknek épült idős-otthont, illetve a fogyatékossággal élő fiatalabbaknak létrehozott, Israel Seláról elnevezett otthont.

Az idősek otthonának régi szárnya 1948 óta látja el ezt a funkciót, amihez 1995-ben új szárny épült, amelynek megépítését a BZSH és más magyarországi szervezetek támogatták. A régi épületet 2008-ban sikerült a Claims Conference támogatásával felújítani, ekkor a szobák akadálymentesítése is meg lett oldva.

A  fogyatékos otthon egyik megálmodója a Joint akkori magyarországi vezetője és egyben a MAZS Alapítvány igazgatója, Israel Sela volt, akinek az volt a vágya, hogy a fiatalabb életkorú, értelmi fogyatékossággal élők is kortárs környezetben, a közösség által biztosított szeretetben élhessenek a lehető legjobb életminőségben.  Az otthon építése 2004-ben fejeződött be, ugyancsak a BZSH és a Claims Conference támogatásával.

A megemlékezésen Taly Shaul, a MAZS Alapítvány igazgatója köszöntötte az intézmény képviselőit, és elmondta, hogy az alapítvány munkatársai a 3 évtizedes történetet jelképezve ültetik a 3 fát az otthonban – szimbolizálva a múltat, a jelent és a jövőt.

Az intézmény szakszociális osztályának vezetője, Torda Kata megköszönte a MAZS munkatársainak a gesztust, és méltatta a szervezetek közötti erős együttműködést, amelynek részeként az intézményben lakók a Szarvasi Táborban 1994 óta tölthetnek felejthetetlen nyaralásokat. 

Bármi is történjen, ne vágj ki fát – inkább ültess” utalt Szerdócz Ervin főrabbi a Mózes könyvében megírtakra. A főrabbi a Talmudra és Jónás könyvére is hivatkozott, amikor elmondta, hogy a zsidóságnak mennyire fontos és jövőbe mutató szimbolikája a fa. Amit ma ültetünk, annak talán csak húsz év múlva élvezik igazán az árnyát, és „mi már lehet, hogy nem leszünk akkor, amikor ezek a fák még igen, és megőrzik azt a pillanatot és az élményt, hogy most itt vagyunk és együtt ültetjük az emlékezésnek ezt a három fáját.”