Szenior Önkéntes Program

A Holokauszt-Túlélők (Szenior) program munkájának minden területét közel száz önkéntes segíti. Munkájuk megbecsülésében az összetartozás, a szeretet és a szolidaritás számít, amelyek ezer szállal erősítik a közösséget.

Hol?

Holokauszt Túlélőket Támogató program keretén belül

Kinek?

Várjuk azt az agilis, rugalmas és teherbíró önkéntest, aki szeretné szabad idejének egy részét idősebb emberek megsegítésével tölteni. Fontos kérés, hogy a program önkéntese együtt tudjon működni a program vezetőjével és/vagy a szociális munkásokkal.

Mit? Azaz mit csinál nálunk egy önkéntes?

A MAZS Alapítvány szocializációs programjai és klubjai a munkánkat segítő önkéntesek vezetésével és aktív közreműködésével működnek. Céljuk a holokauszt túlélők elszigeteltség-, egyedüllét-, vagy magány érzetének oldása, kortárs közösségi programokban szórakozási lehetőség nyújtása és az egészség megőrzésének segítése.

Budapesten hat különféle klubot működtetünk, melyeknek heti vagy havi tevékenységei között találhatók kulturális programok (mint például csoportos látogatások kiállításokra, múzeumokba vagy moziba), előadások, kirándulások, gyógytorna, sakkozás, utazással kapcsolatos élménybeszámolók, nyelvtanulás, alkotó programok, valamint közös ünnepségek.

Klubjainknak összesen kb. 500 tagjuk van, munkánkat 17 önkéntes segíti. Tevékenységeik a következők:

  • Klubfoglalkozások megszervezésében való aktív részvétel, a klubvezetővel együttműködésben
  • Idős emberek látogatása, beszélgetés velük, felolvasás a részükre
  • Idősek visszaemlékezéseinek lejegyzetelése (sokan szeretnék elmondani a történetüket, de szóban elmesélve)
  • Telefonkapcsolat idős, ágyhoz kötött betegekkel
  • Fellépés vagy programszervezésben segítség időseknek szervezett ünnepségeken, találkozókon.
  • Segítő munka a Szarvasi Szenior táborban: Az Alapítvány szocializációs programjai között szerepel a népszerű Szarvasi Szenior Tábor is, melyet 2011 óta szervezünk meg a Szarvasi Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Tábor helyszínén, jellemzően évente kettő vagy három turnussal.

Miért?

Van egy olyan generáció, amelynek tagjait a történelem szomorú és rettenetes eseményei miatt nem feltétlenül veszi körül nagy és gondoskodó család. Ezek az idős és sokszor magányos emberek a mai zsidó közösség tagjai. Kötelességünk, hogy figyeljünk rájuk, és gondoskodjunk róluk. A velük való törődés során tanítjuk meg a jövő nemzedékének az egymás iránti felelősséget, és teremtjük meg a generációk közti „hidakat”, melyeket a történelem során már megpróbáltak lerombolni.

Önkéntes jelentkezés itt: Jelentkezés