JAFFE Zsidó Családsegítő Szolgálat: Mentor Önkéntes Program

A MAZS Alapítvány Önkéntes Programjainak keretében lehetőség van a középiskolai nappali képzésben résztvevők számára az érettségi bizonyítvány kiállításának feltételeként teljesítendő 50 óra közösségi szolgálat igazolására.

A MAZS Alapítvány a nehéz körülmények között élő, gyermeket nevelő zsidó családok támogatására hozta létre a Családsegítő Szolgálatot 2004-ben. A Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat számos szociális és közösségi szolgáltatással segíti ezeket a családokat, és ebben a szokatlan járványhelyzetben felerősödött az igény arra, hogy a tanulásukban is segítsünk.

A MAZS Alapítvány Önkéntes Programja korábban működtetett egy sikeres mentor programot, melynek során a diákok találkoztak egymással heti, akár havi rendszerességgel és segítették egymást a tanulásban. Sajnálatos módon most az egészségügyi helyzet miatt nincsen arra lehetőség, hogy személyes találkozókat szervezzünk a mentoroknak és mentoráltaknak.

Így ezt a programot most virtuálisan, az online térben szervezzük. Ezzel sokat tudunk segíteni nem csak közvetlenül a diákoknak, de azoknak a szülőknek is, akik helyzetük és munka-terheik miatt nem tudják megoldani a gyerekek iskolai tanulmányainak figyelemmel követését vagy korrepetálását.

A jelenlegi helyzetben olyan önkéntesek jelentkezését várjuk az Online Mentor Programunkba, akik szívesen működnek velünk együtt a Jaffe Családsegítő által támogatott gyerekek táv-mentorálásában. Olyan mentor-jelölteket is örömmel fogadunk, akik a szabadidő tartalmas kitöltésében tudnak segíteni a mentoráltaknak. A kötelező közösségi szolgálat szerint az ideális mentor másodfokú (gimnázium vagy szakközép) képzésben vesz részt, de természetesen azok jelentkezését is szeretettel várjuk, akik már túl vannak a középiskolán.

Hol? 

A COVID járványidőszak alatt az on-line térben. Ennek elmúltával egy közösen, előre meghatározott helyen – a mentoráltnál, a mentornál vagy az iskolában.

Kiknek? 

Azaz, kiből lehet MENTOR, azaz NAGYTESÓ?
Mindenki lehet nagytesó 15-től 99 éves korig. Egyetlen elvárás, hogy felelősséggel, kitartóan foglalkozzon kistesójával a vállalt időszak (általában az adott iskolai félév) végéig. A kistesó hétről hétre várni fogja a mentorral való találkozást.

Mit?

Azaz mit csinál egy mentor? A heti egy alkalommal történő korrepetálás mellett a mentor társ a szabadidő tartalmas eltöltésében, és a mindennapokban felmerülő problémák megoldásában is. A mentor-mentorált kapcsolat több mint egy tanár-diák viszony, valódi „kistesó-nagytesó” kötelék alakul ki. A mentoráltak, azaz a „kistesók” altalános vagy középiskolás tanulók, akiknek jól jön egy bölcsebb nagytesó segítsége, legyen szó közös „házi” írásról, korrepetálásról, tehetséggondozásról vagy egyéb iskolai dologról. 

Miért? 

Azaz, miért jó MENTORNAK lenni?
Különleges micve, azaz jócselekedet. Belefér heti egy órába, nem kíván anyagi ráfordítást. „Csak” odafigyeléssel és kitartással óriási örömet tudunk szerezni egy kisebb gyereknek, aki nagyon hálás egy jól sikerült dolgozatért, egy kijavított rossz jegyért, egy bölcs tanácsért. Nem is beszélve arról, hogy milyen óriási segítséget nyújtunk ezzel azoknak a szülőknek, akik másmilyen módon nem tudják megoldani a gyerekek tanulmányi felzárkóztatását vagy szabadidejük hasznos eltöltését.

Önkéntes jelentkezés az alábbi linkre való kattintással: Jelentkezés