Hírlevél
Mazs 573717c3af6cd828be86f09c10f514b44ca05e95eb7ae7217271e908274317f7 Adhat feadd3e8cd42aed06522912697db8ed274c0e367b59bb1c10462c282f4089858

Bálint Ház         Holokauszt Túlélők programja        Judafest        jaffe.png         narancsliget.png

 

Mazs 573717c3af6cd828be86f09c10f514b44ca05e95eb7ae7217271e908274317f7
Hírlevél

LINZER - A MAZS Alapítvány hírlevele 2019. május

2019. május 16.

"EGYÜTT": A MAZSIHISZ és a MAZS Alapítvány közös programja

2019. április 29-én a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriuma elbírálta a holokauszt túlélők második generációjának támogatására beérkezett pályázatokat. A döntés értelmében az "EGYÜTT", a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány közös programja 76,3 millió forintot nyert. Az EGYÜTT program országosan szociális, mentálhigiénés, valamint egészségügyi támogatásokat nyújt rászoruló zsidó származású másodgenerációs honfitársainknak. A ráfordítások aránya a vidék és a főváros közt a zsidó lakosság eloszlásának megfelelően 25-75 százalék. Az igényeket, a jelentkezők szociális-, egészségi- és mentális állapotát figyelembe véve, előre meghatározott szabályok szerint, szakértő bizottság bírálja el, a keretösszeg kiürüléséig.

Részletesen itt: http://jdc-mazs.hu/hu/hirek/hirek/egyutt-a-mazsihisz-es-a-mazs-alapitvany-kozos-programja

Újra Heisler András a Mazsihisz elnöke

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) közgyűlésén a küldöttek nagy többséggel ismét Heisler Andrást választották elnökké. A két alelnök Goldmann Tamás és Horváth József lett. A Mazsihisz Síp utcai székházában tartott közgyűlésének egy napirendi pontja volt: a tisztségviselők – ezen belül az elnök, az alelnökök, az országos vezetőség, a választási bizottság, valamint a számvevő és számvizsgáló bizottság tagjainak – megválasztása. Az elnöki posztra két jelölés érkezett: Heisler Andrásé és Ács Tamásé, az utóbbi azonban nem vállalta a jelölést, így az eddigi elnöknek nem volt kihívója.

Részletesen itt: http://jdc-mazs.hu/hu/hirek/hirek/ujra-heisler-andras-a-mazsihisz-elnoke

Charity Fest a Dürer Kertben

Május 18-án ismét Charity Fest 2019: a Budapest Bike Maffia által szervezett adományozói fesztivál, ahol a MAZS Alapítvány Narancsliget Adományközpontja is ott lesz. Mert ez egy fontos esemény.

Részletesen itt: http://jdc-mazs.hu/hu/hirek/hirek/charity-fest-a-durer-kertben

Gyalogolni egészséges!

A MAZS Alapítvány partnere, az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület az egészséges életmódra szeretné felhívni a figyelmet azzal, hogy csatlakozik az ALDI NŐI FUTÓGÁLA gyalogló kihívásához, amely eseményre 2019. május 19-én, vasárnap délelőtt a Népligetben kerül sor.

További részletek: https://www.facebook.com/events/299585797406222/

„Ebédre visszaérek!” – a Holokauszt áldozataira és a Világ Igazaira emlékeztek az Élet Menetén

Az idei Élet Menete rendezvényen a Holokauszt hatszázezer magyar áldozata mellett az emblematikussá vált Jane Hainingről is megemlékeztek a program szervezői. A Skót Egyház misszionáriusaként Magyarországon dolgozó nevelőnő Prém Margittal, a Skót Misszió Vörösmarty utcai iskolájában több száz zsidó és keresztény gyerek oktatásával foglalkozott, és az iskola épületében bújtattak zsidó családokat a Holokauszt idején. Nekik köszönhetően az általuk óvott gyermekek és felnőttek túlélték a borzalmakat és a háborút. Jane Haininget azonban elhurcolták. Hiába próbálták lebeszélni arról, hogy szabadságáról visszatérjen Budapestre, Jane Mathison Haining szerint a gyerekeknek szükségük volt arra, hogy mellettük legyen. „Ebédre visszaérek!” – köszönt el tőlük, de nem így lett: 1944. július 17-én, 44 évesen meggyilkolták Auschwitzban.

Részletesen itt: http://jdc-mazs.hu/hu/hirek/hirek/ebedre-visszaerek-a-holokauszt-aldozataira-es-a-vilag-igazaira-emlekeztek-a-vasarnapi-elet-meneten

Továbbra is várják az önkéntesek jelentkezését a budapesti MACCABI játékokra

2019. július 29-én kezdődik Budapesten a 15. Maccabi Európa Játékok. Több száz önkéntest várnak a Maccabi Európa Játékok szervezői: a delegációk fogadásától a sportolóknak nyújtott segítségen át tévéstábok kíséréséig rengeteg feladat vár rájuk. A munka mellett persze részt vehetnek a különböző programokon, a végén pedig együtt bulizhatnak minden résztvevővel a Szigeten.

Részletesen itt: https://akibic.hu/2019/04/15/hogy-lehetne-kihagyni-egy-ilyen-lehetoseget/

✡ ✡ ✡

A jövőről most döntünk és együtt! – Zsidó közös 1 százalék

Közösen szeretnénk Önökhöz fordulni, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnöke és Taly Shaul, a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS Alapítvány) igazgatója, együtt ajánljuk szíves figyelmükbe az általunk képviselt egyházat és civil szervezetet, érték-vezérelt szövetségünket.

Mindkét szervezet külön-külön és együtt is azért dolgozik, hogy erős zsidó közösséget építsen és szolgáljon.

A MAZSIHISZ, a legnagyobb hazai zsidó közösséget képviselő történelmi egyházként vallja, hogy egyszerre magyarnak és zsidónak lenni érték. Ezeket az értékeket azonban nem csak őrizni kell a múltból, hanem folyamatosan munkálkodni kell a jövőn.

A Magyarországi Zsidó Szociális Segély (MAZS) Alapítvány a Bálint Ház közösségi programjainak motorja, Magyarország legjelentősebb zsidó humanitárius szervezeteként segíti a Holokauszt Túlélőket és a rászoruló zsidó családokat mindennapjaikban.

Most az Ön segítségét kérjük, hogy a személyi jövedelemadó egyházaknak és civil szervezeteknek adható 1 százalékának felajánlásával közösen dönthessünk arról, milyen jövőképet támogatunk.

Kérjük, támogassa Ön is adója egyházaknak adható 1%-ával, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége munkáját, a nyitott, modern és független magyar zsidó közösséget! Technikai szám: 0358

Kérjük, hogy a civil szervezeteknek adható 1 százalékukat ajánlják fel a MAZS Alapítványnak. Adószám: 19664651-2-42.

Köszönjük!

http://jdc-mazs.hu/hu/tamogatas-onkentesseg/ado-1


Megosztás