Hírlevél
Mazs 573717c3af6cd828be86f09c10f514b44ca05e95eb7ae7217271e908274317f7 Adhat feadd3e8cd42aed06522912697db8ed274c0e367b59bb1c10462c282f4089858

Bálint Ház         Holokauszt Túlélők programja        Judafest        jaffe.png         narancsliget.png

 

Mazs 573717c3af6cd828be86f09c10f514b44ca05e95eb7ae7217271e908274317f7
Hírlevél
a balatoni nyár

áció...káció...akáció...

2019. június 20.

A nyár a legtöbb gyerek számára a felhőtlen pihenés és örömteli kikapcsolódás ideje. Sajnos azonban a zsidó közösségben is számos család küzd anyagi nehézségekkel, így számukra elérhetetlen messzeségbe kerül egy Balaton-parti üdülés. A MAZS Alapítvány JAFFE Zsidó Családsegítő Szolgálata a MAZSIHISZ-el együttműködésben ezeknek a zsidó családoknak szeretne lehetőséget teremteni a nyaralásra.

Ennek a kezdeményezésnek a megvalósításában aktív szerepe van Lőwy Juditnak, a MAZS Alapítvány munkatársának. Vele beszélgettünk a segítésről és az új kezdeményezésről. 

Kérdés: Mit jelent neked a zsidó közösséghez tartozni? 
Judit: A biztonságot, az otthont, a közösséget, amiért fontos és érdemes tenni.

Kérdés: Miben tudsz segíteni a JAFFE programnak? 
Judit: A JAFFE Zsidó Családsegítő Szolgálatnak leginkább abban segítek, hogy összekötöm a jószándékú segítőket, adományozni szándékozókat azokkal, akik valamilyen nehézséggel küzdenek. Különleges érzés, hogy a Hanukai Csoda kezdeményezésünk segítségével olyan zsidó családok, akik megtehetik, már harmadik éve valósítják meg rászoruló zsidó gyerekek „álmait”, hozzák el hanukai ajándékukat.
Közösségünk tele van segíteni vágyó, fantasztikus emberekkel, akik sokszor csak az alkalmat és a helyzetet keresik, hogy tehessenek egy jó ügyért. Az aktív segítők között van fiatal házaspár, tanár, üzletember és vallási vezető is. Hálával és köszönettel tartozom mindazoknak, akik idejükkel, tapasztalatukkal, anyagiakkal vagy közösségmozgató erejükkel segítik munkámat, munkánkat. 

Kérdés: Mikor kezdtél a MAZSnál dolgozni, honnan tudtál a MAZSról?
Judit: Olyan neveltetést kaptam, ahol a hagyományok tisztelete mellett mindig nagy szerep jutott az odafigyelésre, az önzetlen segítségnyújtásra. Ezért jelentkeztem az alapítványhoz önkéntesnek 2010 körül. Időseket látogatva megtapasztalhattam azt a csodálatos érzést, hogy milyen jó dolog ismeretlen embereknek segíteni és a szívem mélyén azt is, hogy milyen az - bár pótolni sose lehet –, ha mégis újra van nagymamám. 
2016-ban adódott a lehetőség, hogy a MAZS alapítványnál munkát vállalhatok, aminek azért is nagyon örültem, mert így lehetőségem nyílt az időm valóban nagy részét a segítségnyújtásnak szentelni. Az Alapítvány egy olyan szervezet, aminek fő küldetése a segítségnyújtás és én pont ebben hiszek.

Kérdés: Korábban mivel foglalkoztál?
Judit: Eddig is mindig olyan munkát választottam, amivel a közösséget szolgálhattam. 
A zsidó hitközség nemzetközi referense voltam, utána a zsidó múzeum nemzetközi kapcsolatait ápoltam, majd az izraeli nagykövetség kulturális osztályán dolgoztam. Mindig fontosnak tartottam, hogy minél szélesebb körben ismertethessük meg az emberekkel ezt a különleges kultúrát, tele őseink hagyományával.

Kérdés: Mikor érzed azt, hogy sikeres vagy a munkádban, hogy elérted azt, amit szerettél volna?
Judit: Ez nem munka számomra, hanem olyan hivatás, amit sose lehet elég jól csinálni és sosincs belőle elég. Fejlődni és formálódni lehet közösen azért, hogy minél biztosabb támaszt nyújthassunk azoknak, akiknek szükségük van rá. A személyes élményem a siker kapcsán szerteágazó. Ugyanúgy siker számomra egy apró mosoly egy gyerek arcán, mint amikor egy család élete látszik rendeződni a közreműködésem által.  Szeretném, hogy a programot minél szélesebb körben megismerjék és így minél több családot tudjunk támogatni, mert segítségből sosem lehet elég.

Kérdés: Most öt család balatonfüredi nyaralására keresel támogatókat a MAZS színeiben. Kérlek, mondj pár szót erről a kezdeményezésről!
Judit: Legújabb elképzelésünk egy közös JAFFÉs családi nyaralás a MAZSIHISZ Balatonfüredi üdülőjében. Azért különleges ez a projekt, mert nem gyerektáborról van szó, hanem közös családi nyaralásról. Bízom abban, hogy a program segíthet a gyerekek zsidó identitástudának kialakításában, megerősítésében és abban, hogy közreműködésemmel megadhatjuk nekik azt a hovatartozást, otthonérzést, amit én a szüleimtől és a családomtól kaptam - mert ez felbecsülhetetlen érték.
Szeretném, hogy az itt nyaraló rászoruló gyerekek is megélhessék azt, amit én, aki a nyarak többségét itt tölthettem és imádtam! A mai napig jó érzés visszagondolni rájuk.  


Szeretne többet megtudni a Jaffe Zsidó Családsegítőről?
Megosztás