Hírlevél
Mazs 573717c3af6cd828be86f09c10f514b44ca05e95eb7ae7217271e908274317f7 Adhat feadd3e8cd42aed06522912697db8ed274c0e367b59bb1c10462c282f4089858

Bálint Ház         Holokauszt Túlélők programja        Judafest        jaffe.png         narancsliget.png

 

Mazs 573717c3af6cd828be86f09c10f514b44ca05e95eb7ae7217271e908274317f7
Hírlevél

Ismét Global Day… Kép-telenségek a Bálint Házban!

2016. november 20.

Mi az a Global Day, azaz a Zsidó Tanulás Világnapja?

Steinsaltz rabbi 2010. november 7-én fejezte be a Talmud fordítását. Azt tűzte ki célul, hogy a zsidó embereket visszaterelje a talmudi szövegek tanulásához. Azóta a zsidó közösségek szerte a világon csatlakoznak a Global Day eseményhez. A Bálint Ház is minden évben megrendezi a Zsidó tanulás Világnapját. Idén Kép-telenségek délutánja név alatt, 2016. november 20. vasárnap 15:00 – 19:00 várja az érdeklődőket.

A Zsidó Tanulás Világnapja – melynek idei témája a ”Kép-telenség” – hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Bálint Házban. November 20-án azoknak kedvezünk, akik nem szeretnek éjszakázni. Ha Sávuotkor nem bírtok fennmaradni, gyertek el most! A Zsidó Tanulás Világnapján előadások, beszélgetések és egy nagyon izgalmas, egyedi kerekasztal-beszélgetés vár. A faragott képek tilalma indítja meg fantáziánkat, majd ettől elvonatkoztatunk. Tanulni fogunk. Zsidóul. Mit is jelent ez? Lesznek szövegek, megannyi kérdés, előadók, gondolatkeltők, értelmezők és értelmezések. Lehet majd Tórát forgatni és lehet kép-midrást készíteni. Szó lesz tilalomról és engedélyről, képről és szóról, bálványról és Istenről és azt gondoljuk sok minden másról is.

Akik velünk lesznek: Balázs Gábor eszmetörténész ✡ Bársony Ágnes zenetörténész ✡ Darvas István rabbi ✡ Don Tamás kurátor ✡ György Péter esztéta ✡ Kósa Gergely festőművész ✡ Raj Ferenc rabbi ✡ Riszovannij Mihály ✡ Deborah Lipstadt, történész ✡ Karsai László, történész ✡ Dr Magyar György, ügyvéd ✡ Darányi András, a Holokauszt Múzeum volt igazgatója

Részletes program:

15:00 - 15:45

Balázs Gábor, eszmetörténész

Blaszfémia vagy művészi szabadság?

A hagyományos vallások egybehangzóan tiltották az istengyalázást, azaz a blaszfémiát. Gyakran úgy tűnik, hogy a nyugati társadalmakban e vallások helyét átvette az embert istenítő humanizmus, melynek szent kódexe az emberi jogok egyre bővülő jegyzéke. Ebből az következhet, hogy az emberi szabadság vált a megkérdőjelezhetetlenül legszentebb értékké, és például a művészi szabadság is korlátozhatatlan. Az előadás azt fogja vizsgálni, hogy maradtak-e a modern társadalmakban (például napjaink zsidó közösségeiben) olyan szigetei a "szentségnek", amelyeknek a megsértése ma is a blaszfémia vádját vonhatja maga után.

Raj Ferenc, rabbi

"A bibliai bálványoktól a modern kori idolokig:"

A bálvány az egy elcsépelt, kiöregedett szó, de az idol az nem. Hogyan jutottunk el a bálványoktól az idolokig, és mi az üzenet a modern kor embere számára?

16:00-16:45

Bársony Ágnes, szerkesztő

Zene és zsidóság (Mendelssohn, Mahler, Schönberg)

Az előadás a bibliai örökség, a diaszpórában évezredeken át megőrzött vallási hagyományok zenei vonatkozásai mellett foglalkozik a keleti és a szefárd, a haszid, a jiddis és az izraeli zenével is. A fő témája azonban a zsidóság és az emberiség egyetemes zenei kultúrájának a viszonya a klasszikus muzsikától a romantikusokon át huszadik század modern zenéjéig. Milyen volt a viszonya a zsidó származású zeneszerzőknek és muzsikusoknak ehhez a kultúrához? Milyen szerepet játszott a zsidóságuk ¬– és sok esetben az asszimilálódásra való törekvésük – a munkásságukban, és milyen hatást gyakoroltak az egyetemes zenei kultúra fejlődésére? Az előadás foglalkozik azzal is, hogy miként viszonyultak hozzájuk a nem-zsidók, hogyan hatott minderre az elmúlt évszázadok antiszemitizmusa, és milyen tragikus következményekkel járt a zsidóság zenei életére is a fasizmus és a holokauszt.

Darvas István, rabbi

Hagyomány és popkultúra

Kulcsszavak: Chanukah song, May the Schwartz (Force) be with you, a Gólem és a Terminátor, Piszkos (?) tizenkettő, Dirty Dancing és még…

17:00-17:45

György Péter, esztéta

A transznacionális média és az eltűnt provincia

A média éppolyan megkerülhetetlen, mint amilyen hatástalan is, de mégsem mondhatjuk, hogy ártatlan és főképp, hogy ártalmatlan lenne. A kérdés az, hogy élhetünk együtt egy olyan intézménnyel, amely fölött semmiféle uralmunk sincs.

Don Tamás, kurátor

Enyészpontok

Budapest sajnos bővelkedik olyan helyszínekben, amelyek 1944-45-ben a nyilas hatalomátvétel és a német megszállás tragikus színtereiként szolgáltak. A projekt előkészítése során majdnem húsz olyan helyszínt sikerült összegyűjteni, ahol megrázó események történtek. A kiállítás kurátoraként hat kortárs képzőművészt, illetve csoportot kértem fel, hogy válasszanak egyet az összegyűjtött történelmi események közül, és azok helyszínén készítsenek egy „alternatív emlékművet”. Az Enyészpontok egyik legfőbb célja, hogy a galéria/múzeumtérből – és a szűk szakmai diskurzusból – kilépve mutassa be a magyar holokauszt-történet fontos, de kevésbé ismert budapesti helyszíneit, az egymástól távol eső, mégis összeköthető városi terek történeteit.

A Kép-telenségek délutánjának záróeseménye egy különleges kerekasztal-beszélgetés, mely a Budapesti Zsidó Filmfesztivál nyitófilmjének a Tagadásnak apropóján a holokauszt-tagadásról szól. A kerekasztal külföldi vendége a filmben Rachel Weisz által alakított történészprofesszor Deborah Lipstadt, valamint Karsai László történész és Dr. Magyar György ügyvéd. Moderál Darányi András, a Holokauszt Múzeum volt igazgatója.

Workshop

15:00-17:00

Riszovannij Mihály Tóra-forgatás

16:00-18:00

Kósa Gergely, festőművész Kép midrás készítés

www.balinthaz.hu


Megosztás