Az ápolók világnapjára

A mai nap az ápolók nemzetközi napja. Ez alkalomból a MAZS Alapítvány szeretettel köszönti ápoló munkatársait és mindazokat az elkötelezett segítőket, akik áldozatos munkájukkal támogatják a magyarországi holokauszt túlélőket.

A Magyarországi Zsidó Szociális Segély (MAZS) Alapítvány több mint 30 éve dolgozik a közösségért. Alapvető feladatunk a magyarországi zsidó holokauszt túlélők segítése. Ezt a munkát komplex szolgáltatás csokor biztosításával tudjuk végezni, melynek része az idősek otthonában történő ápolása is. A tavalyi év során több mint ezer holokauszt túlélő életét tettük könnyebbé ápolási szolgáltatással, de a zsidó közösségen is túlmutatva Budapest különböző kerületeiben élő idősekhez összesen hatezer alkalommal tettek látogatást a MAZS által megbízott ápolók.

MAZS Alapítványnak egyik legfontosabb célja, hogy 3 évtizedes szakmai tapasztalatunkra támaszkodva hasznos segítséget nyújtsunk a rászoruló idős embereknek, lehetővé téve hogy egészségben, méltóságban, biztonságban élhessenek minél tovább – a zsidó közösségben és azon kívül is.  

***

Azért május 12-én tartják világszerte AZ ÁPOLÓK NEMZETKÖZI NAPJÁT, mert 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale, az ápolóképzés kiemelkedő alakja, aki már életében legendává vált. Az 1853-56-os krími háború idején a törökországi brit katonai kórházban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével meghatározó mértékben csökkentette a halálozási arányt. A katonáktól a Lámpás Hölgy nevet kapta, mert éjszaka is ápolta a betegeket a laktanyafolyosón berendezett kórházban.

A róla elnevezett nővérképzőt 1860-ban nyitotta meg, 1907-ben VII. Edward király Becsületrenddel tüntette ki, amely kitüntetést személyében először kapta nő a brit birodalomban.

Magyarországon az ápolóképzés egyik legkiemelkedőbb alakja Kossuth Zsuzsanna, akinek nevét az országban több egészségügyi intézmény is viseli. Ő hazánk első országos főápolónője, aki egyébként tevékenységét Nightingale-nél előbb kezdte meg. Az ápolói hivatás hitvallását a következőkben fogalmazta meg: „Egy legyen bennünk az akarat: felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt.”

(forrás: medicalonline.hu)