Ajánlások a ma kezdődő ZsIFi-re

November 24-én kezdődik a ZSIFI, a Zsidó és Izraeli Film Fesztivál, a JCC Budapest – Bálint Ház egyik zászlóshajó programja. Kenesei Marcellt, a JCC Budapest igazgatóját és a ZsIFi fesztiváligazgatóját és Lantai Dávidot, a ZsIFi projektvezetőjét a sok tervezésen és szervezésen túl most a várakozásaikról kérdezzük:

Kérdés: Marcell, korábban már sok ZsIFi-n vehettél részt nézőként. Van-e olyan film, ami veled maradt, aminek annyira a hatása alá kerültél, hogy még most is eszedbe jut?

Marcell: Most hirtelen a „Leona” című film jut eszembe, amely Mexikóvárosban játszódik. Alaptörténet: vallásos családban felnövő zsidó lány egy nem zsidó fiúba szeret bele és így válaszút elé érkezik: szerelem vagy család. Megismerkedhetünk kicsit a mexikói zsidósággal, amely bár más világ, mint a mi Európánk, de mégis hasonló történetekkel találkozhatunk ott is.

Kérdés: Sokszor halljuk, hogy a ZsIFi hiánypótló rendezvény. Szerinted az? Ha igen, miért?

Marcell: Mindenképpen az! Egyrészt azért, mert olyan filmválogatást hozunk el a magyar közönség számára, amely nem olyan könnyen hozzáférhető – Netflixen és HBO Go-n nincsenek fent, nehezen beszerezhetők. Másrészt pedig filmválogató bizottságunk olyan előszűrő, amely garantálja a minőségi tartalmakat. Harmadrészt meg azért, mert a ZsIFi egyben közösségi élmény is. Bár idén nem lehetünk együtt fizikálisan, de kísérőprogramjainkkal továbbra is arra törekszünk, hogy valami többet nyújtsunk a nézőknek, mint a filmvetítés.

Kérdés: Ez az idei rendezvény más, mint az eddigiek – a járványveszély miatt nem a filmszínházakban (a Művészben, a Puskinban és a győri Menház Színpad moziban volt korábban) rendezitek a programokat, hanem online, a Távmozi közreműködésével. Hogyan lehet a filmekre jegyet venni?

Marcell: A filmekre a www.zsifi.org oldalon keresztül vagy a Távmozi oldalán lehet jegyeket venni. Adott vetítési időpontok vannak, illetve fontos, hogy csak Magyarországról tekinthetőek meg a filmek. Minden filmünket legalább két időpontban vetítjük. A jegyvásárlás viszonylag könnyű, a honlapra látogatva minden szükséges információt megtalálnak az érdeklődők.

Kérdés: Van-e ez idei repertoárban olyan film, amit már korábban is vetített a ZsIFi, és az idén is visszatapsolta?

Marcell: A tavalyi közönség díjas filmet, a 93Queen-t visszahoztuk. A többi film mind új, szóval érdemes körülnézni.

Lantai Dávidnak, a JCC Budapest Hálózati Központ vezetőjének a korábbi ZsIFi-k szervezésében is aktív szerepe volt, de az idei programon egy kicsit más szerepben dolgozott, hiszen az idén ő lett a ZSIFI projektvezetője.

Kérdés: Mennyiben volt könnyebb vagy nehezebb az online vetítés szervezése ahhoz képest, amikor a valódi mozikban vetített műsort szerveztétek?

Dávid: Az idei rendezvény megszervezése, ha könnyebb nem is volt, de több lehetőséget rejt magában, elsősorban azért, mert a fesztivál az idén hosszabb, mint az eddigi években, így a népszerű kísérőprogramokból is többet tudunk a programra tűzni. November 24-én, kedden este kezdünk a megnyitóval és az első filmmel (az „Ellenállás”), és december 6.-án este zárjuk a műsort. Vagyis az idén a ZsIFi két hétig tart.

Kérdés: Mikor kezdtétek el szervezni a rendezvényt? Kik segítenek a szervezésben?

Dávid: Ennek a programnak a megszervezését januárban kezdtük, vagyis az előző évi fesztivált követően szinte rögtön nekikezdtünk a munkának. A járványveszély miatt egy darabig bizonytalan volt, hogy meg tudjuk-e szervezni a programot a mozikban, és végül október 1-én hoztuk meg azt a döntést, hogy online film fesztivál lesz. Szerencsére kérhettünk külsős segítséget is, ugyanis a Gólem Színház rendezvényszervezői tapasztalatát ennél a rendezvényünknél is igénybe tudtuk venni, és külön köszönöm Marcsa Barbarának a befektetett sok munkáját.

Kérdés: Korábban az önkéntesek szervezésében is nagy szereped volt. A mostani online ZsIFi-re való készülődésben tudtak-e segíteni az önkéntesek?

Dávid: Ebben a szervezésben most sajnos nem tudtuk igénybe venni az önkéntesek segítségét, ami hiányzott is nekünk, mint közösségi érzés. Korábban nagyon sok segítséget kaptunk tőlük a mozikban való filmvetítéskor, segítettek az információs pultnál és a visszajelzések begyűjtésénél is. Reméljük, jövőre ismét klasszikus módon tudjuk megszervezni a filmfesztivált, így az együttlét érzését is visszakapjuk. Az idén ezt a filmeket kísérő beszélgetésekben reméljük megtalálni.

Kérdés: A ZsIFi-n nem csak a bemutatott filmek voltak különlegesek, hanem azok a beszélgetések is, amik a filmeket követték. Az idén lesz-e ilyen? Ha igen, hol lehet bekapcsolódni?

Dávid: Valóban nagyon szerették a nézők a kávéházi jellegű beszélgetéseket, amikből az idén még többet szervezünk. Az idei nagy plusz, hogy az online technika által nyújtott lehetőségeket használva a bemutatott filmek rendezői és színészei közül is sokan részt vesznek majd a kísérő beszélgetéseinken. A weboldalunkon a filmekhez kapcsolódó beszélgetések időpontját meg lehet találni, így be lehet majd kapcsolódni. A beszélgetések a ZSIFI Facebook oldalán lesznek megtekinthetők.

Kérdés: Neked melyik a kedvenc filmed, mit ajánlanál nekünk?

Dávid: Nekem a kedvencem talán a „Hab a tortán” – ami ugyan egy könnyed film, jól szórakoztat és nagyon szép a képi világa, egyúttal hordozza az örök kérdést arról, hogy mindannyian öregszünk, és hogyan lehet ezt jól megélni, mit gondoljunk sikerről, életről, halálról…Az „Ellenállás” a témája mellett azért is nagyon érdekes, mert olyan amerikai film, amiben Röhrig Géza és Kerekes Vica is szerepelnek. Most a járvány időszakában pedig szívesen ajánlanék egy másik filmet is a ZSIFI-ről, a „Jeruzsálemben születtem” címűt, ami nagyon élethűen viszi el a nézőt Jeruzsálembe. Így aki úgy érzi, hogy ideiglenesen bezárult a nagyvilág és hiányzik az utazás, az hacsak egy film erejéig is, de megint utazhat. Persze ezek csak az én kiemelt kedvenceim, mindegyik filmet jó szívvel ajánlom, és várunk mindenkit szeretettel a Távmoziban.

A 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál szervezője a JCC Budapest – Bálint Ház. A rendezvény fővédnöke Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. A rendezvény főtámogatói: a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány, az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), a Thalheimer család, a Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége, valamint Izrael Állam Nagykövetsége.